ZF Live. Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: Raportul credite/depozite creşte de la companiile micro la cele mari. Astfel, firmele micro şi mici, care ar avea nevoie de finanţări, au raportul credite/depozite de doar 25-50%

Autor: Mircea Nica 16.04.2024

La nivelul sistemului bancar, anul trecut raportul dintre credite şi depozite a scăzut sub 68%, nivelul din decembrie 2023 fiind de 67,8% România este la coada clasamentului european, cu unul dintre cele mai mici raporturi credite/depozite, fiind codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară În timp ce segmentul de firme micro are un raport credite/depozite de 25%, adică au bani mai mulţi în depozite decât credite, pe măsură ce urci de la micro la companii mici procentul creşte la 50%, iar dacă te duci la companii medii, procentul depăşeşte 100%, şi când ajungi la companii mari, acolo sunt mai mult credite decât depozite, a spus vicepreşedintele Raiffeisen Bank.

Bilanţul băncilor consolidat la nivel de segmente arată că raportul credite/depozite creşte de la companiile micro la cele mari, a declarat Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen Bank, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Astfel, firmele micro şi mici, care ar avea nevoie de finanţări de la bănci, au raportul credite/depozite de doar 25-50%.

„Dacă ne uităm pe bilanţul băncilor consolidat la nivel de segmente, există un segment de micro care are un raport credite/depozite de 25%, adică au bani mai mulţi în depozite decât credite. Pe măsură ce urci de la micro la companii mici procentul creşte la 50%, dacă te duci la companii medii depăşesc 100% şi când ajungi la companii mari, acolo sunt mai mult credite decât depozite. În general cei cu foarte mulţi bani investesc, nu stau cu ei pe conturile curente.“

La nivelul sistemului bancar, anul trecut raportul dintre credite şi depozite a scăzut sub 68%, nivelul din decembrie 2023 fiind de 67,8%.