Fondul suedez de investiţii Greenbridge despre exit-ul de la Rus Savitar-Casa Rusu: Am avut de ales între a declara falimentul şi a lăsa 1.000 de oameni fără loc de muncă şi a vinde către foştii acţionari

Autor: Cristina Roşca 17.04.2024

Fondul de investiţii Greenbridge din Suedia a făcut exit din afacerea românească Rus Savitar-Casa Rusu, activă în producţia şi retailul de mobilă, asumându-şi eşecul şi pierderea suferite.

„Am decis să trecem această investiţie la categoria pierderi (pe zero în bilanţ) pentru a o putea vinde (...)“, a răspuns un reprezentant al fondului la solicitările ziarului suedez Dagens Industri (di.se). De altfel, în primăvara anului trecut Rus Savitar, compania care operează pro­ducţia grupului, a intrat în concordat preventiv la propria cerere. Aceasta este o procedură judiciară de prevenire a insolvenţei, a cărei deschidere suspendă executările silite. Scopul este acela de restructurare a businessului. „Am avut de ales între a declara falimentul şi a lăsa 1.000 de oameni fără loc de muncă şi a vinde către foştii acţionari (fondatorii businessului – n. red.)“, arată aceeaşi sursă.

Fondatorul afacerii, Cristian Rusu împreună cu familia sa, au răscumpărat businessul după ce l-au vândut în 2019 pentru câteva zeci de milioane de euro, conform informaţiilor de la acea vreme.