Andrei Ion, SHL România: Mă aştept ca în 10 ani interviul de angajare cu roboţi să devină mai realist şi să nu mai fie atât de bizară interacţiunea cu o maşină

Autori: Mădălina Dediu Panaete , Ramona Cornea 22.04.2024

„AI ne dă posibilitatea să analizăm o multitudine de date. Da, putem trăi cu ideea că nu le vom folosi şi că vor trece pe lângă noi, însă personal cred că sunt importante. Deja şi-au fost loc în programa academică.”

Inteligenţa artificială le dă angajatorilor posibilitatea de a analiza o multitudine de date şi vine cu multe oportunităţi de a le uşura munca responsabililor de resursele umane dintr-o organizaţie. În următorii zece ani este posibil să vedem o evoluţie mult mai mare a modului în care oamenii percep interacţiunea cu roboţii în recrutare, susţine Andrei Ion, manager în cadrul SHL România, o companie de soluţii de evaluare a candidaţilor, şi conferenţiar univiversitar doctor la Facultatea de Psihologie.

„AI ne dă posibilitatea să analizăm o multitudine de date. Da, putem trăi cu ideea că nu le vom folosi şi că vor trece pe lângă noi, însă personal cred că sunt importante. Deja şi-au fost loc în programa academică. De exemplu, studenţii la psihologie şi ştiinţe cognitive învaţă să lucreze în limbaje de programare, adică nu mai învaţă doar administrare de chestionare şi derulare de interviuri comportamentale clasice. Văd binevenit AI în metodele de selecţie şi nu numai şi în alte procese de HR”, a spus el în cadrul conferinţei ZF HR Trends 2024: „Viitorul resurselor umane, sub presiunea transformărilor”.