Sfârşitul unei ere: AstraZeneca anunţă că va retrage definitiv vaccinul împotriva Covid-19 din cauza cererii slabe. Anterior acesta fusese implicat în controverse privind potenţialele efectele adverse

Autor: Valeriu Dănilă 08.05.2024

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat miercuri că plănuieşte să retragă vaccinul anti-Covid din cauza scăderii cererii, scrie CNBC.

Produsul dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford a fost unul dintre primele care a intrat pe piaţă în timpul pandemiei, milioane de oameni beneficiind de acesta. Marea Britanie a fost prima ţară care a făcut disponobil vaccinul în ianuarie 2021.

„Pe măsură ce multiple variante de vaccinuri au fost dezvoltate a apărut un surplus. Acest lucru a însemnat o reducere a ceereii, vaccinul în prezent, nemafiind produs sau distribuit”, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania a cerut în mod voluntar retragerea autorizării în UE din cauza unor probleme legate de siguranţă. Deşi vaccinul a fost considerat sigur şi eficient, la un număr mic de oameni au apărut cheaguri de sânge efectele fiind „rare”, dar „devastatoare.

AstraZeneca afirmă că vaccinul produs de companie a salvat peste 6,5 milioane de oameni în primul an, fiind distribuite peste 3 miliarde de doze la nivel global.

„Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate ca fiind critice în oprirea pandemiei”, mai transmite compania.