Consumul îşi revine şi promite să sprijine PIB-ul, cum a făcut-o de atâtea ori

Autor: Iulian Anghel 09.05.2024

Economiştii aşteaptă în acest an o creştere economică (în medie) de 3% din PIB, iar consumul în creştere pare că va împlini această previziune.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia cumpărării de maşini şi motociclete) a crescut în T1, an/an, cu 6,4%, şi a atins nivelul de creştere din T1/2018, de dinainte de pandemie. De ani buni creşterea economică vine în proporţie de 75% din consum (pe partea de utilizare a PIB) şi doar de 20 - 25% din investiţii şi asta în anii buni. Creşterea consumului arată că, într-un anume fel, chiar dacă nu destul de evident, episodul inflaţiei începe să fie depăşit. Inflaţia în UE se duce sub 3%.

În România ea este încă mare, dublă faţă de media UE. Dar coboară încet – BNR speră să o ducă la sub 5% la final de an şi la 3,5% în 2025. Potrivit datelor publicate miercuri de INS, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut în primele trei luni ale anului faţă de primele trei luni din 2023 cu 6,4%. Creşterea s-a bazat în principal pe vânzările de produse nealimentare, dar şi pe vânzările de carburanţi şi alimente.