IDC: Piata locala de PC-uri va creste si in anii urmatori. Scaderea din T3 e artificiala

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 17.11.2006
Scaderea cu peste 20% a numarului de PC-uri (calculatoare de birou, laptop-uri si servere) livrate in trimestrul al treilea din acest an nu este una relevanta pentru piata locala, in conditiile in care aceasta a fost provocata de raportarea la trimestrul trei din 2005, cand numarul de PC-uri vandute a fost semnificativ din cauza unui proiect guvernamental, au explicat reprezentantii companiei de cercetare IDC Romania, care a furnizat cifrele privind evolutia pietei.
"Scaderea cu 20,2% a numarului total de unitati PC vandute in trimestrul trei 2006 fata de aceeasi perioada a anului trecut nu este o surpriza", a declarat pentru ZF Calin Mirea, Research Analyst la IDC Romania.
"In trimestrul trei 2005, in cadrul programului Sistemul Educational Informatizat (SEI), au fost livrate un numar foarte mare de PC-uri si servere catre Ministerul Educatiei. Rez ultatul a fost o crestere artificial" a pietei anul trecut iar lipsa unor proiecte de asemenea anvergura in ultima perioada a determinat - practic - o revenire la normal. Acest fapt este confirmat si de segmentul notebook, care in lipsa unor stimuli exceptionali a evoluat pozitiv", a explicat Calin Mirea.
Conform studiului realizat de companie, singurul segment de pe piata PC-urilor care a crescut in trimestrul trei a fost cel al laptop-urilor. Numarul de unitati vandute a crescut cu 37,6%, iar valoarea vanzarilor a avansat cu 35,5%, conform IDC.
Vanzarile de PC-uri (desktop-uri) au scazut cu 27,8% ca numar de unitati livrate si cu 35,8% ca valoare. Livrarile de servere au inregistrat cea mai mare scadere, de 55,3% ca numar de unitati si cu 49,4% ca valoare.
Per ansamblu, piata a scazut cu 20,2% ca numar de unitati livrate si cu 23,1% ca valoare a vanzarilor, conform studiului IDC.
Intreprinderile mici si mijlocii au cheltuit o jumatate din intreaga suma cheltuita in Romania, in trimestrul trei, pentru achizitionarea de PC-uri, conform studiului IDC.
Valoarea PC-urilor achizitionate de companiile mici si utilizatorii individuali (antrepenori) a ajuns la 34,4%, ca procent din valoarea pietei. Conform IDC, companiile mari au cheltuit circa 8% din valoarea intregii piete.
Primii jucatori de pe piata (calculatoare de birou, laptop-uri si servere), ca numar de unitati livrate, au fost Flamingo Computers (11,6%), K-Tech (11%), HP si Complet Electro Serv (9,7%) si Dell (7,8%).
Din punctul de vedere al veniturilor, liderul de piata este HP, cu incasari reprezentand 14,9% din totalul celor inregistrate pe piata locala, din trimestrul trei. Al doilea loc este ocupat de Dell, cu 11,9% din totalul vanzarilor. Flamingo Computers a obtinut cei mai multi bani de pe piata PC-urilor, dintre jucatorii locali, cu incasari, 8,4% din valoarea pietei. La distanta de peste un procent de Flamingo, locurile patru si cinci sunt ocupate de K-Tech si Fujitsu Siemens, cu 7,1%, respectiv 7% din valoarea incasarilor de pe piata.
"Piata locala de PC-uri va continua sa creasca, pe toate segmentele (desktop, notebook, server) in urmatorii ani cu o rata specifica unei industrii in dezvoltare", sustine Calin Mirea. "Ca trend, vom vedea in urmatorii 5 ani o trecere a preferintelor consumatorilor catre mobilitate si ne vom apropia de o segmentare a pietei PC-urilor similara tarilor recent intrate in UE", a adaugat oficialul IDC Romania.