Urmasul lui Jonathan Scheele si-a luat slujba in primire

Autor: Iulian Anghel 08.11.2006
Donato Chiarini (54 de ani), noul ambasador al Uniunii Europene la Bucuresti, i-a prezentat ieri presedintelui Traian Basescu scrisorile de acreditare. Chiarini sustine ca mandatul sau este acela de a-i invata pe romani mai multe despre UE avand in vedere ca Delegatia Comisiei Europene pe care o conduce incepand cu 1 noiembrie isi va adapta profilul de la 1 ianuarie 2007, devenind Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Chiarini il inlocuieste pe Jonathan Scheele, care si-a incheiat, la sfarsitul lunii octombrie, mandatul inceput in 2001.
Chiarini s-a nascut la 19 mai 1942, in Teramo, Italia. A studiat ingineria civila si are un Master in Politici Internationale. Intre 1964 - 1968 el a facut parte din echipa de asistenta tehnica pentru Guvernul Republicii Niger, ca reprezentant al COMTEC Roma, dupa care a lucrat in Congo-Brazaville, ca reprezentant al companiei italiene ENI/AGIP. In 1969 si-a inceput activitatea la Asociatia Europeana pentru Cooperare (EAC) a Comisiei Europene, facand parte din echipa de asistenta tehnica pentru Guvernul din Burundi. Intre 1975-1987, Donato Chiarini a fost consilier la Delegatiile Comisiei Europene din Mauritius, Reunion, Seychelles, Insulele Comore, Liban, Maroc, Kenia si seful Antenei Comisiei Europene din Djibouti (1975).
In timp, a participat la misiunea ONU de evaluare a nevoilor si de revizuire a sanctiunilor in Irak si a fost observator in cadrul Misiunii de Monitorizare a Comunitatii Europene in Iugoslavia. Ca sef de Departament in cadrul Biroului de Ajutor Umanitar al Comunitatii Europene (ECHO), intre 1993 - 1996, Chiarini a fost responsabil pentru America Latina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia si NSI.
Din 2005, Donato Chiarini a lucrat in cadrul Directoratului General pentru Extindere de la Bruxelles. La 1 noiembrie 2006, el si-a inceput activitatea la Delegatia Comisiei Europene din Romania, care la 1 ianuarie 2007 se va transforma in Reprezentanta Comisiei la Bucuresti.