GM raporteaza pierderi de 115 mil. dolari

Autor: Adriana Rosoga 27.10.2006
General Motors a raportat o noua serie de pierderi, dar profiturile operationale au crescut neasteptat de mult in al treilea trimestru, scrie Herald Tribune. Cifrele sustin afirmatiile conducerii conform carora s-au intensificat eforturile companiei de a schimba situatia.
GM a castigat 529 mil. dolari (420 mil. euro) in perioada iulie-septembrie, excluzand cheltuielile suplimentare. In aceeasi perioada a anului trecut, a pierdut mai mult de 1 mld. de dolari (0,8 mld. euro), ajungand la o pierdere anuala de 10,6 mld. dolari (8,5 mld. euro) sau 93 de centi pe actiune.
Veniturile pentru aceasta perioada au ajuns la 48,8 mld. dolari (40 mld. euro).
GM a raportat o pierdere neta de 115 mil. dolari (92 mld. euro) in al treilea trimestru, din cauza costurilor ramurii financiare a firmei, General Motors Acceptance Corporation, si a cheltuielilor raportate cu ocazia reorganizarii fostei divizii Delphi, aflata in faliment.
"Rezultatele din cel de-al treilea trimestru reflecta din nou un progres semnificativ al initiativei noastre de a reveni in afaceri si de a crea o companie care sa fie mai productiva, mai rapida si orientata spre o crestere sustinuta", a afirmat intr-o declaratie directorul executiv al General Motors, Rick Wagoner.
Dintre cei trei producatori de autoturisme din Detroit, doar GM pare a fi in ascensiune. Ford Motor a raportat saptamana aceasta pentru cel de-al treilea trimestru o pierdere de 5,8 mld. dolari, cea mai mare din 1992 incoace.
GM a tinut secrete unele dintre deciziile sale de a reduce costurile - aproape o treime din cei 113.000 de muncitori au acceptat pachetele compensatorii si vor parasi compania - si de a creste veniturile. Wagoner a prezentat imbunatatirile ca dovada a faptului ca GM nu are nevoie de o alianta cu Nissan sau cu Renault, dupa cum a propus miliardarul Kirk Kerkorian.