Traian Basescu il mai trimite o data in judecata pe ministrul apararii

Autor: Iulian Anghel 25.10.2006
Presedintele Traian Basescu nu are de gand sa-l repuna in functie pe ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL), ba, mai mult, va autoriza retrimiterea sa in judecata intr-o alta cauza, sustin surse apropiate sefului statului.
Ministrul in cauza a calificat ieri drept "foarte grave" intentiile lui Traian Basescu.
Seful statului asteapta ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa-i trimita cererea privind inceperea cercetarilor impotriva ministrului ca urmare a plangerii fostului sef al Statului Major General (SMG), generalul Eugen Badalan si - potrivit surselor citate - in maxim o saptamana de la primirea cererii, el va fi de acord cu inceperea cercetarilor impotriva lui Atanasiu.
Doar seful statului, Senatul si Camera Deputatilor pot cere cercetarea penala a unui membru al Guvernului. Bas escu a facut acest lucru o data in cazul lui Atanasiu - in urma plangerilor depuse in vara impotriva sa de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Gabriel Bejinariu. Autorizarea cercetarii penale i-a permis sefului statului sa-l suspende pe ministru in baza legii raspunderii ministeriale si a Constitutiei.
Parchetul militar care a analizat cazul a spus ca probele depuse de Saftoiu si Bejinariu nu dovedesc vreo vinovatie (Saftoiu se pangea ca ministrul a calomniat-o cand a afirmat ca serviciul secret al Armatei stie ca il denigreaza "pe surse"), dar Basescu a amanat sa-l repuna in functie pe Atanasiu si, potrivit surselor citate, nu numai ca nu o va face, dar va autoriza trimiterea sa in judecata si in cazul unei plangeri ulterioare depuse de generalul Badalan. Acest lucru ii va permite sa-l suspende inca o data. Procedura cere ca, inainte de acest demers, comisia speciala de la Cotroceni, insarcinata cu analizarea plangerilor depuse impotriva ministrilor, sa formuleze o opinie de care seful statului poate sau nu sa tina seama. Atanasiu nu poate fi cercetat intr-un nou dosar fara acordul sefului statului.
Ministrul s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme in dosarul in care generalul Badalan il acuza de abuz in serviciu, aducand cu sine mai multe documente despre care a spus ca il dezincrimineaza. Acuzatiile impotriva sa vizeaza un presupus abuz in serviciu, in urma achizitionarii unor echipamente pentru Armata.
In 12 septembrie, Basescu l-a suspendat din functie pe Atanasiu in temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala "pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala" in cazul plangerilor depuse de Saftoiu si Bejinariu.
Sectia Parchetelor Militare a stabilit ca "nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor".
Plangerea depusa de Badalan a fost inregistrata la 25 septembrie, la aproape doua saptamani dupa ce Basescu il trecuse in rezerva in urma unui scandal izbucnit intre acesta si ministrul de resort - scandal care viza tocmai presupuse actiuni ilegale legate de achizitionarea de echipament pentru Armata.