Acciona incearca sa-si consolideze pozitia in Endesa

Autor: Adriana Rosoga 23.10.2006
Acciona a afirmat ca si-ar putea tripla participatia la gigantul de utilitati spaniol Endesa la aproape 30% daca legea cu privire la detinerile de actiuni se va modifica in Spania pentru a permite o astfel de tranzactie, scrie Bloomberg.
Constructorul spaniol, care anterior afirmase ca ar putea achizitiona 25%, a dezvaluit noua tinta cu privire la Endesa. Acciona detine in prezent 10% din Endesa.
Grupul german E.ON a dat in judecata Acciona sub acuzatia de incercare de a bloca achizitia de 37,1 mil. euro (46,8 mil. dolari) a Endesa.
Reprezentantii Acciona au declarat ca nu se gandesc sa cedeze actiunile detinute catre E.ON pentru ceea ce ar constitui cea mai mare preluare din sectorul de utilitati.
"Acciona a cumparat actiuni la Endesa cu scop strategic, precis, de a bloca achizitia acesteia de catre E.ON", a afirmat firma germana in timpul procesului.
Constructorul spaniol a negat plangerile din proces si a afirmat ca investitia sa de 3,4 miliarde de euro (4,25 miliarde de dolari) pentru cei 10%, plus banii cheltuiti pentru a bloca un pachet echivalentul a 9,6%, este tintita la ramificarea de la domeniul constructiilor catre domeniul energetic.