Franta, Germania si Italia joaca dupa regulile din zona euro

Autori: Adrian Cojocar , Dragos Prioteasa 12.10.2006
Oficiali ai Uniunii Europene au anuntat ca Germania, Franta si Italia au toate sansele de a se incadra anul viitor in limitele de deficit bugetar conform cerintelor UE pentru prima data in ultimii sapte ani, ca urmare a imbunatatirii conditiilor economice, scrie International Herald Tribune.
Ei au mai mai precizat insa ca, pentru atingerea acestui obiectiv, respectivele state trebuie sa-si mentina actualele rezultate fiscale si dupa 2007.
Comentariile pozitive legate de politica fiscala vin in contextul in care presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca rata dobanzii de referinta va fi majorata daca datele statistice cu privire la cresterea economica si inflatia zonei euro sunt confirmate.
"Politica monetara a zonei euro ramane una flexibila", a spus Trichet in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare din cadrul Parlamentului European de la Bruxelles.
BCE a majorat saptamana trecuta rata dobanzii de referinta pentru a cincea oara in ultimele zece luni, aceasta ajungand la 3,25%. Decizia vine sa tempereze rata cresterii economice, cea mai ridicata din ultimii sase ani, care ar putea determina o crestere a salariilor.
In timp ce scaderea preturilor la energie a ajutat la scaderea presiunilor inflationiste, "cresterea preturilor la bunurile de consum previzionata pentru sfarsitul anului si inceputul lui 2007 pastreaza riscul de crestere a inflatei", spune Trichet.
La o intalnire ce a avut loc la Luxemburg intre ministrii de finante s-au aratat prea putine ingrijorari in legatura cu efectul pe care il va avea o crestere a dobanzii de referinta asupra procesului de redresare economica. "Nu cred ca cineva nu doarme noaptea din cauza acestei probleme", spune minstrul olandez de finante, Gerrit Zalm.
Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Luxemburgului si presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Eurogroup, apreciaza ca procesul de recuperare economica a Europei are acum o baza solida.
Europenii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca in 2007 se va inregistra o scadere a ritmului de crestere economica, ca reactie a incetinirii economiei Statelor Unite.
Cresterea economica previzionata pentru sfarsitul lui decembrie de Comisia Europeana este de 2,5%, aproape dublu fata de rata de crestere de doar 1,3% inregistrata in 2005. Pentru 2007, se asteapta o calmare a cresterii si mentinerea ei la o rata de 2,1%.
Intalnirea ministrilor de la Luxemburg s-a axat pe probleme legate de finantele publice. Oficialii prezenti au anuntat ca Italia se va alatura Frantei si Germaniei in 2007 clubului tarilor cu un deficit bugetar de sub 3% din produsul intern brut. Un rol major in realizarea acestei performante economice il detine cresterea economica sustinuta.
Peer Steinbruck, ministrul german de finante, a declarat insa ca guvernele europene nu vor renunta la conditiile legate de nivelul inflatiei impus tarilor care vor sa adopte moneda unica europeana.
El a spus ca Uniunea Europena va ramane indiferenta la dorinta statelor din estul Europei de a beneficia de reguli flexibile de adoptare a euro, chair daca inregistreaza o rata superioara de crestere economica. "Incalcarea regulilor nu este acceptabila daca vrem sa oferim credibilitate si stabilitate monedei europene", spune Steinbruck.