Tariceanu reincepe discutiile cu expertii FMI

Autor: Dinca Thomas 09.10.2006
Premierul Calin Popescu-Tariceanu va incepe astazi discutiile consultative cu expertii FMI, la un an de la esuarea negocierilor pentru continuarea acordului stand-by pe fondul solicitarilor institutiei financiare de revizuire a politicii bugetare, respinse de autoritati.
Tariceanu va primi la Palatul Victoria o delegatie a Fondului Monetar International (FMI) condusa de Emmanuel van der Mensbrugghe, aceasta fiind prima intalnire intre seful Guvernului si fostul negociator-sef al FMI cu Romania, dupa incetarea acordului stand-by.
La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare.
Institutia financiara internationala a criticat politica bugetara a autoritatilor de la Bucuresti si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si de diminuare a cheltuielilor, pentru a micsora deficitul bugetar.
Potrivit Fondului, actualul cadru de masuri economice prezinta riscul ca Romania sa se integreze in Uniunea Europeana cu o competitivitate redusa si dezechilibre macroeconomice in crestere.
Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006.
In septembrie, FMI l-a numit pe argentinianul Juan Jose Fernandez-Ansola in functia de reprezentant rezident la Bucuresti, acesta urmand sa coordoneze si activitatea biroului FMI din Sofia. Predecesorul sau la biroul din Bucuresti a fost Graeme Justice, cetatean britanic.
Relatiile Romaniei cu FMI se desfasoara in prezent pe baza de consultari, dupa ce ultimul acord stand-by a expirat formal in luna iulie a acestui an, fara sa fie finalizat.