Depozitele in lei ale strainilor, din nou pe crestere

Autor: Liviu Chiru 28.08.2006
Sumele plasate de nerezidenti la bancile locale, in lei, au crescut usor in iunie dupa o cadere abrupta in mai, ajungand la aproape 4,42 miliarde de lei (echivalentul a 1,18 miliarde de euro).
Comparativ cu luna mai, soldul depozitelor in lei ale nerezidentilor a crescut cu mai bine de 3%. Chiar si asa, la jumatatea anului, strainii aveau depozite in lei mai mici cu 12% fata de maximul atins in aprilie, de 5 miliarde de lei.
Scaderea din mai a survenit pe fondul iesirilor de capitaluri, jucatorii straini inchizandu-si atunci pozitiile pe piata locala, in cadrul unei miscari globale de reducere a expunerilor pe pietele cu un risc ridicat.
Daca pana la jumatatea lui mai leul castigase aproape 6% in fata euro comparativ cu inceputul anului, tendinta s-a inversat atunci, iar cotatiile au urcat cu 2% in ultima parte a lunii.
Miscarea de depreciere a leului a continuat si in iunie, in conditiile in care au aparut noi valuri de iesiri de capitaluri, astfel ca aproape de jumatatea anului cursul urcase cu 5% fata de minimul atins pe 8 mai. Aptetitul investitorilor speculativi pentru investitii pe piete emergente a ramas mixt, iar pe fondul unor intrari de capitaluri leul s-a intarit in ultimele zile ale lui iunie si in iulie, spre nivelul de 3,51 lei pentru un euro.
Soldul depozitelor in lei ale nerezidentilor pastreaza o crestere anuala semnificativa, de peste 8,5 ori, in conditiile in care baza de plecare a fost redusa. In iunie anul trecut, strainii aveau plasate pe piata locala depozite de 0,5 miliarde de lei. Abia in august, cand BNR a anuntat trecerea la un nou cadru de politica monetara - tintirea inflatiei - soldul acestor depozite a urcat spectaculos, pana la 1,7 miliarde de lei. De atunci, sumele plasate de straini au crescut fara intrerupere, pana la maximul inregistrat in aprilie.
Strainii au primit dreptul de a constitui depozite la termen in lei in aprilie anul trecut. De altfel, nerezidentii gasisera inca inainte de pasul de liberalizare a contului de capital cai prin care sa profite de dobanzile mari de pe piata locala si de miscarea de apreciere a leului, prin intermediul unor vehicule investitionale speciale.
In iunie au crescut si depozitele in valuta consituite de nerezidenti la bancile locale, acestea urcand cu 3%, pana la echivalentul a 2,1 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro). Si acestea raman insa sub nivelul din aprilie. Aceste plasamente au inregistrat o dinamica mult mai lenta, urcand de la echivalentul a 1,58 miliarde de lei in iunie trecut pana la un maxim de 2,49 miliarde de lei, in decembrie trecut.