Mandat de aducere pentru congresmenul DeLay

Autor: Iulian Anghel 21.10.2005
Un mandat de aducere a fost emis in Texas, pe numele fostului lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Tom DeLay, primul lider de grup inculpat penal in ultima suta de ani, in SUA.

Congresmenul - un colaborator foarte apropiat al presedintelui George W. Bush - trebuie sa se prezinte astazi, pentru prima oara, in fata unui tribunal din Austin, Texas, si ar putea fi arestat.

DeLay a fost inculpat, la inceputul acestei luni, pentru spalare de bani si complicitate la finantare ilegala a campaniilor electorale, de catre procurorul texan Ronnie Earle, care investigheaza acest caz de trei ani.

Tom DeLay risca pana la doi ani de inchisoare si o amenda de 10.000 de dolari. El este acuzat ca a participat la organizarea unui circuit financiar intre Partidul Republican la nivel national si anumiti candidati la alegerile legislative din 2002 din Texas, care a permis participarea ilegala a mai multor societati la cheltuielile campaniei, potrivit actului de acuzare.

Sumele aflate in joc au atins, potrivit anchetatorilor, 190.000 de dolari.

In urma inculparii, DeLay a renuntat temporar la conducerea grupului parlamentar republican din Camera Reprezentantilor (asa cum cere regulamentul Partidului Republican), dar si-a pastrat locul de reprezentant al statului Texas.

Considerat cel mai puternic con-gresmen republican si supranumit "Barosul" din cauza metodelor sale brutale de a aplica disciplina in partid, DeLay primise deja mai multe avertismente oficiale pentru incalcarea eticii parlamentare.

DeLay este considerat unul dintre principalii artizani ai victoriei repu-blicanilor la ultimele alegeri legisla-tive din noiembrie 2004. El a orches-trat, de asemenea, victoria republica-nilor in Parlamentul texan datorita unei reimpartiri administrative - masura foarte contestata - a unor circumscriptii din acest stat, care erau in mod traditional de-mocrate.

Potrivit expertilor si mediilor politice americane, aceasta inculpare reprezinta o lovitura dura pentru Partidul Republican in perspectiva alegerilor legislative din noiembrie 2006.