Cumpararile BNR ridica euro din nou

Autor: Liviu Chiru 29.09.2005
Euro a marcat ieri o apreciere in fata leului dupa doua zile consecutive in care pierduse teren, dupa ce banca centrala a intervenit din nou in piata, cumparand valuta.

BNR a calculat un curs de 3,5422 lei noi pentru un euro, cu 0,0182 unitati mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a fost evaluat la 2,9488 lei, cu 0,0201 unitati mai mult decat cotatia anterioara.

Pe piata valutara euro s-a apreciat pana la 3,5430/3,5480 lei, dupa ce BNR a cumparat valuta pentru a doua zi consecutiv. Dealerii spun ca volumul cumpararilor nu a fost foarte mare, insa este posibil ca seria interventiilor sa continue.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5270/3,5320 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat pana la o minima de 3.5200/3,5250 lei pentru un euro, nivel de la care banca centrala a inceput sa cumpere valuta. Astfel, cotatiile au urcat treptat pana la 3,5430/3,5480 lei pentru un euro, nivel care s-a mentinut pana la inchiderea pietei.

"BNR a intervenit din nou direct in piata si este posibil sa mai vedem astfel de miscari si in zilele urmatoare. Volumul cumpararilor nu a fost insemnat, ajungand probabil la 30 mil. euro. Pe de alta parte, in piata s-au simtit interese serioase de vanzare de valuta, dar si de cumparare, provenind de la clienti comerciali. Volumele tranzactionate au fost importante", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat marti un deficit de 84 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 359 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de asemenea important, de 472 mil. euro. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a urcat la 831 de milioane de euro.

La Sibiu euro este cotat pentru sfarsitul anului la 3,5496 lei, in conditiile in care banca centrala pare hotarata sa nu mai permita o apreciere in continuare a leului.

Pe pietele internationale cotatiile au urcat pana la 1,2022 dolari pentru un euro, dupa ce coborasera marti pana la nivelul de 1,2 dolari/euro. Aprecierea dolarului este alimentata de perspectiva cresterii in continuare a dobanzilor pe piata americana, dupa ce Banca Centrala a Statelor Unite s-a aratat preocupata de evolutia inflatiei.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi se mentin la 0,6%-2,5% pe an, dupa ce banca centrala a sterilizat saptamana trecuta la dobanda de 7,5% doar putin peste a zecea parte din cat oferisera bancile comerciale.