Statele Unite s-ar putea implica in conflictul transnistrean

Autor: Doina Anghel 16.09.2005
In aceeasi zi in care presedintele Romaniei Traian Baseascu a vorbit in fata Adunarii generale a ONU despre necesitatea solutionarii conflictului cu Transnistria, Statele Unite dau semnale ca s-ar putea implica in rezolvarea acestuia.

SUA sunt dispuse sa contribuie la procesul de solutionare a conflictului transnistrean in cadrul noului format de negocieri, a declarat ieri, Nicholas Burns, subsecretar pentru probleme politice la Departamentul de Stat american. El a facut aceasta declaratie cu ocazia intrevederii cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voro-nin, la New York, la summit-ul ONU.

Colaborarea trilaterala R. Moldova-Ucraina-UE devine baza pentru un control eficient la granita moldo-ucraineana, a declarat Voronin, reamintind ca, pentru realizarea initiativelor Kievului, Parlamentul moldovean a adoptat legea privitoare la principiile de baza ale statutului Transnistriei. Pre sedintele moldovean a atras atentia asupra dificultatilor cu care se confrunta populatia din Trans-nistria in ceea ce priveste democratizarea regiunii si a mentionat absenta partidelor politice in zona, a libertatii mass-media si influenta excesiva a organismelor represive.

Presedintele Traian Basescu a vorbit in discursul sau despre implicarea Romaniei in lupta impotriva teroris-mului si gestionarea conflictelor din zona extinsa a Marii Negre si Balcanii de Vest. El a spus ca experienta acumulata de Romania in zona Europei de Sud-Est si regiunea Marii Negre indica faptul ca, prin aplicarea masurilor de gestionare a conflictelor, actiunea la nivel regional poate fi decisiva in promovarea raspunsurilor la amenintarile transnationale.