Schimbari la varf in ANRC

Autor: Dinca Thomas 07.03.2005

Fostul sef al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Ion Smeeianu, a fost schimbat la sfarsitul saptamanii trecute cu Dan Cristian Georgescu, presedintele Asociatiei Operatorilor de Telecomunicatii din Romania (AOTR), printr-o decizie a premierului Calin Popescu Tariceanu.


Executivul a fost obligat sa abroge o prevedere a ordonantei prinvind activitatea ANRC, care stabilea ca presedintele si vicepresedintele ANRC pot fi revocati de catre premier numai pentru incalcarea legii in domeniu sau pentru o condamnare penala prin hotarare judecatoreasca definitiva. Conform noii proceduri, sefii Autoritatii vor putea fi revocati din functie de presedintele Romaniei, la propunerea premierului.


Fostul presedinte al ANRC, Ion Smeeianu, a criticat aceasta decizie a Guvernului, considerand ca hotararea de a schimba modalitatea de revocare a conducerii transforma institutia intr-una "eminamente politica". El a adresat premierului o scrisoare deschisa in care afirma ca, "Executivul (...) doreste sa isi subordoneze puterea de decizie a Autoritatii".


Noul sef al ANRC este Dan Cristian Georgescu, care are o experienta de 25 de ani in sectorul comunicatiilor electronice. Specialist in comunicatii, el a fost consilier al ultimilor 5 ministri ai comunicatiilor si administrator unic al Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). In anul 2003, Dan Georgescu a fost ales presedinte si director executiv al Asociatiei Operatorilor de Telecomunicatii din Romania.