Conflictul Geoana - Iliescu, semnalul unei posibile reasezari de forte in PSD

Autor: Remus Stefureac 03.03.2005

Scena politica romaneasca a fost dinamitata la propriu de un schimb dur si neasteptat de replici intre Ion Iliescu si Mircea Geoana. Conflictul a fost generat, se pare, de intentiile tot mai vizibile ale lui Mircea Geoana, Ioan Rus si a grupului de sustinatori din jurul lor de a coagula toate curentele de opinie din PSD care nu vad cu ochi buni revenirea in forta a lui Iliescu la conducerea partidului.


Deranjat de aceasta miscare contestatara tot mai puternica, Ion Iliescu a comis o gafa impardonabila care pune sub semnul intrebarii insasi abilitatile sale tactice in situatii politice complicate.


Astfel, cu toate ca grupul Geoana - Rus nu isi afirmase public si explicit intentiile, Iliescu a optat pentru un atac frontal la adresa lui Mircea Geoana.


Eroarea de calcul a fostului presedinte consta in faptul ca a coborat atat de jos limbajul incat nu i-a lasat lui Geoana alta cale decat sa reactioneze la fel de violent. Intr-un fel, Iliescu a oferit pe tava contestatarilor sai cea mai buna ocazie pentru a-si reactiva pozitia politica intr-un mod radical si, prin urmare, foarte vizibil.


Dupa o serie de gesturi foarte bine calibrate care reusisera sa atrofieze stridenta vocilor neprietenoase, Iliescu a mutat aiurea. Conteaza mai putin daca miscarea sa a venit din proprie initiativa sau la sfatul unor "prieteni" ai lui Mircea Geoana. Ceea ce conteaza e ca a facut o greseala care i-ar putea compromite un intreg efort de constructie politica de aproape doua luni si care il va obliga sa o ia de la capat. De altfel, insusi Ion Iliescu si-a dat seama de eroare, dovada fiind mesajul sau conciliant transmis intr-o emisiune de pe canalul public de televiziune unde a preferat, inteligent, sa tempereze disputa.


Ramane de vazut care vor fi miscarile urmatoare ale lui Mircea Geoana, Ioan Rus si ale celorlalti lideri PSD care au avut de-a lungul timpului probleme cu Ion Iliescu. Dincolo de reactivarea mediatica, aceasta grupare va trebui sa confirme la nivelul structurilor. Cert e ca daca va avea capacitatea de a coagula rapid sustinatori si filiale nu doar din Transilvania, ci din toate regiunile tarii, lucru deloc simplu, atunci s-ar putea sa asistam la surprize in PSD.