Firmele mici nu-si permit sa ia credite bancare

Autor: Emil Popescu 14.01.2005


Microantreprinderile si firmele mici si mijlocii apeleaza intr-o proportie redusa, de aproximativ 60%, la finantari prin credite bancare, in special datorita costurilor ridicate si a dificultatilor intalnite, sustine Consiliul National al Intrerpinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).



"Firmele din Romania apeleaza la credite intr-o masura mult mai redusa, in comparatie cu cele din Uniunea Europeana, si se confrunta cu foarte mari dificultati, cu mult mai multe decat firmele din UE", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.



Potrivit unui studiu realizat de Consiliu, numai 60,1% dintre IMM-uri si microantreprinderi apeleaza la credite bancare. Fin antarea prin leasing ese utilizata de 53,2% din aceste firme.



Cele mai importante obstacole la obtinerea creditelor au fost considerate garantiile excesive solicitate de banci, cu 50-80% mai mari decat in cazul Uniunii Europene, dobanzile si comisioanele ridicate, a mai spus Nicolescu. De altfel, bancile evita sa finanteze proiectele de afaceri, prin asanumitele credite de start-up, chiar si in cazul in care antreprenorii aduc garantii reale. Motivul invocat este riscul mare al acestor investitii, dar si dificultatea de a valorifica garantiile. Astfel, majoritatea bancilor prefera sa finanteze firmele care au o vechime de cel putin 6-9 luni. In acest context, cei mai multI intreprinzatori, in special in cazul microantreprinderilor, recurg la finantare proprie, care nu poate sustine insa o dezvoltare normala.