Noua sefi de cosmar. Al vostru care este?

Autor: Miruna Lebedencu 13.12.2004

Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi auzit in cercul sau de prieteni critici la adresa sefilor: "Nu-mi place deloc!", "Habar nu are ce inseamna sa conduca o firma!" sau "In locul lui as face lucrurile de zece ori mai bine!". Cea mai mare parte a criticilor vizeaza relatia cu subalternii si atentia pe care sefii o acorda subordonatilor.


Si n-am fi singurii. Un studiu realizat recent de CareerBuilder a aratat ca circa doua treimi din angajati sunt nemultumiti de sefii lor. Acestia pun la indoiala abilitatea managerului de a conduce, 22% din repondenti declarand ca nu au incredere in seful lor.


Se pare ca sansele de a intalni un sef care sa-ti faca viata grea la birou sunt destul de mari. S-a r putea sa ai ghinionul sa dai peste o persoana care te pune sa-i faci o lucrare pe care o va folosi la cursurile de MBA si apoi iti atrage atentia ca nu folosesti timpul de lucru asa cum trebuie. Si exemplele pot continua. Totusi, mai e o speranta. Expertii au identificat mai multe tipuri de sefi de cosmar si au cateva sfaturi pentru a le putea face fata.




Monstrul controlor - tine cont de fiecare miscare pe care o faceti.


Cum sa va descurcati: Bombardati-l cu e-mailuri, rapoarte si intalniri. S-ar putea sa fie coplesit si sa renunte la comportamentul de controlor.




Amicul - incearca sa obtina cat mai multe informatii personale, de parca ati fi cei mai buni prieteni.


Cum sa va descurcati: Pastrati distanta. Inventati un hobby, invitati-l in locuri unde singur nu ar veni si evitati imbratisarile.




Dependentul de munca - si-a sacrificat viata pentru slujba si asteapta acelasi lucru de la dumneavoastra.


Cum sa va descurcati: Spuneti-i ca viata continua si dupa programul de munca. Discutati despre familie, prieteni si pasiuni de cate ori aveti ocazia.



Cel care spune glume proaste - are intotdeauna pregatita o gluma, care intotdeauna este proasta.


Cum sa va descurcati: Fiti pregatit pentru a primi palme la figurat si pentru rasete fortate. Apoi schimbati subiectul.



Asul in delegare - este genul care ia numai laurii, nu si spinii. Aranjeaza ca altii sa se prabuseasca.


Cum sa va descurcati: in scris, sfatuiti-va in legatura cu toate planurile si deciziile importante, dar fiti pregatit pentru negatii daca nu merge totul bine.



Managerul Da/Nu - nu ii pasa prea mult de informatii sau discutii in plus. Pur si simplu vrea ca orice problema sa se reduca la "da" sau "nu".


Cum sa va descurcati: Prezentati proiecte cu mai multe variante de actiune. Daca va cere parerea, prezentati-o verbal.



Seful Pasiv-Agresiv - amana, se plange ca nu ii ajunge timpul si apoi da vina pe ceilalti pentru un lucru nefacut cum trebuie.


Cum sa va descurcati: implicati-i si pe altii in proiecte, astfel incat sa aveti martori la indemana.



Indecisul - are nevoie sa consulte surse diferite inainte de a lua o hotarare.


Cum sa va descurcati: Prezentati-i orice intrebare ca si cum ati face un sondaj de opinie.



Seful Afaceri Personale - nu poate sa separe afacerile de viata personala.


Cum sa va descurcati: timpul petrecut la serviciu sa fie ceva placut, deoarece orice incident v-ar putea ruina relatia profesionala.



Pe termen lung, cosmarul se poate transforma intr-un vis frumos. Superiorul poate constitui factorul de motivatie care sa va determine sa schimbati lucrurile in mai bine.