Baiete, un biftec din carne de strut te rog!

Autori: Alina Pahoncia , Anca Rif, ZF Transilvania , Dana Ciriperu 23.07.2004


In Transilvania, crescatoriile de struti dau un aer exotic preocuparilor traditionale ale agricultorilor. Pentru multi dintre proprietarii de ferme aceasta preocupare a devenit inca din anul 2000, o optiune investitionala. Cresterea strutilor reprezinta la ora actuala una dintre cele mai bune oportunitati de investitie in agricultura, carnea de strut fiind un produs nou chiar la nivel europena, ferme serioase existand in Europa in Italia, Franta, Germania sau Olanda.



In Romania vanzarile de carne de strut au deocamdata un caracter neorganizat, principalele solicitari venind din partea restaurantelor de lux, care doresc sa-si diversifice meniurile si sa dea o nota inedita ofertei culinare. Pot rivit proprietarilor de crescatorii din Transilvania, pe piata interna cererea si oferta nu sunt inca echilibrate, iar preturile sunt mai mari decat cele din strainatate, cu toate ca se apreciaza ca in cativa ani tarifele sa ajunga la nivelul de vanzare al carnii de vita.





Pionierat la Motelul Dracul



Una dintre primele crescatorii de struti din Romania a aparut langa Sighisoara, in localitatea Danes. Ferma lui Nicolae Lazar constituia la momentul infiintarii, in anul 2000, un pionierat, fiind una dintre primele doua crescatorii de acest tip din Romania. Ideea, destul de inedita la acel moment, i-a venit in urma unor calatorii in Germania si Italia, unde aceasta practica are deja traditie. Au existat, de asemenea, si considerente de ordin practic: cresterea strutilor aduce profit si nu este costisitoare. "In urma calatoriilor in Europa si a unei documentari asupra conditiilor de crestere si a infrastructurii necesare unei ferme de struti, am hotarat sa incep aceasta afacere care, ulterior, s-a dovedit a fi foarte profitabila", spune Nicolae Lazar, proprietarul crescatoriei din Danes.





Alternativa la meniul traditional



Ideea de a infiinta o ferma pentru cresterea si reproducerea strutilor i-a fost sugerata lui Gunther Totok de catre asociata sa din prezent, in anul 2000, cand in Europa se extinsesera imbolnavirile de BSE la vite si febra aftoasa la porcine, fapt ce a condus la o stare de nesiguranta in randul consumatorilor care incepeau sa caute alternative in stabilirea meniului zilnic.



"Am facut un curs la o ferma din Germania si ne-am documentat in ferme din Ungaria si Belgia, si in noiembrie 2001, dupa achizitionarea a doua familii de pasari din Ungaria, am inceput constructia primelor adaposturi. Am pornit cu o investitie de 6.000 de marci germane in tehnologie si 12.000 de marci pentru cumpararea strutilor", declara Gunther Totok, proprietarul crescatoriei Totoknet.





In vizita la struti



Cu o investitie de 60.000 de euro, Florian Bala a pus pe picioare crescatoria Bala din localitatea Tinca. A construit doua grajduri, a cumparat utilaje si a achizitionat peste 30 de hectare de teren. In ferma se afla acum sapte familii reproducatoare, alaturi de care "tineretul", asteapta sa poata efectua inlocuirile.



Dupa 2000, ferma lui Florian Bala a devenit si un important obiectiv turistic pentru curiosii care se afla in zona Crisului Negru, media pentru zilele de week-end fiind de 100 de vizitatori. Micile posibilitati de business ale acestui fenomen au fost imediat exploatate de proprietarul din satul bihorean, care percepe o taxa de vizitare a fermei. Pentru investitorul din Tinca, nimic nu s-a realizat la voia intamplarii, posibilitatea unei afaceri in acest domeniu fiind indelung documentata. "Era o perioada in care aveam un surplus de bani si trebuia sa gasesc o afacere viabila, cu un castig sigur si de lunga durata. Am vazut cum se pune problema in strainatate, aveam deja o mica ferma legumicola, aveam instruirea necesara, practic toate premisele pentru o afacere de viitor erau create", afirma Florian Bala.





E nevoie de timp



In decursul urmatorilor ani, Totoknet are planificata extinderea fermei pe suprafete extravilane, pentru a putea ajunge la crestera unui numar anual de o mie de pasari, respectiv la o productie de peste 35 tone de carne annual. In prezent ferma are o suprafata de 3.000 de metri patrati, destinata exclusiv cresterii pasarilor, si o jumatate de hectar de teren cultivat cu lucerna pentru a asigura necesarul de hrana al animalelor.



Investitia necesara pentru infiintarea si intretinerea unei crescatorii de struti este destul de mica, in comparatie cu initierea altor tipuri de afacere. "Adaposturile necesare cresterii strutilor presupun conditii minimale, la indemana oricui. Strutul este un animal foarte putin pretentios, care se adapteaza usor la conditiile de mediu. Pentru crescatoria mea am un singur angajat care se ocupa de ingrijirea pasarilor", declara Nicolae Lazar.



Investitiile permanente si rabdarea sunt importante si pentru crescatoria din Tinca. "Daca avem pretentia sa construim in cativa ani ferme cum au realizat nemtii in cincizeci de ani, atunci vom esua. In privinta utilajelor folosite inca mai facem compromisuri, in sensul ca mai cumparam aparatura second, dar alinierea la standardele internationale este un imperativ si pentru noi", explica Florian Bala.





Cresterea productiei



La ferma de langa Motelul Dracul - Sighisoara, Nicolae Lazar are in prezent 70 de struti, pentru care primeste cereri din toata tara. "Desi numarul solicitarilor pentru carne de strut este in continua crestere, pana acum a fost mult mai rentabil sa ne limitam la vanzarea pasarilor. In momentul in care am avea in crescatorie peste 100 de capete, am putea face investitii pentru crearea unui context favorabil comercializarii carnii de strut", spune Nicolae lazar.



In crescatoria din Comlosu-Mare se afla in prezent opt familii adulte si cincisprezece pui de un an. "Nu am putut livra carne, pentru ca in Romania nu exista conditiile de a realiza sacrificarile conform normelor europene. Deocamdata ne axam pe vanzarea puilor de o saptamana, iar pentru animalele ce trec de un an ne propunem sa facem o selectie pentru a mari capacitatea proprie", sustine Gunther Totok.



De la o productie anula de 100 de pui, crescatoria din Tinca va ajunge anul acesta la 600, dintre care cel putin 400 nu vor fi vanduti pentru a creste randamentul fermei. "Vanzarile de pui se realizeaza la volume reduse, in timp ce pentru sacrificare, cantitatile solicitate sunt mai mari, iar profitul este pe masura", spune proprietarul crescatoriei din Tinca.





O afacere profitabila



Strutul nu este un animal pretentios, da un randament foarte bun si are un sistem imunitar foarte rezistent. Se adapteaza usor la orice tip de clima, in plus totul poate fi valorificat: ouale, carnea, penele, pielea (marochinarie), oasele (foarte bogate in siliciu, pot fi folosite la fabricarea de microcipuri). Proprietarii crescatorilor din Transilvania au tinut sa precizeze avantajele cresterii strutilor:



-pot fi crescuti la fel de bine pe suprafete mari, medii sau mici, pe toate formele de teren, chiar si pe cele complet inadecvate pentru agricultura



-nu polueaza terenul, cum se intampla la cresterea altor animale



-nu sunt pretentiosi la hrana, "meniul zilnic" putand fi alcatuit din fan, lucerna tocata, amestec de cereale, varza tocata, dovlecei, frunze de sfecla, sfecla furajera, morcovi, componenta hranei fiind determinata de preturile furajelor de pe piata



-la varsta de taiere, pe care o ating dupa cel putin zeve luni, se pot obtine o cantitate de aproximativ 35 de kilograme de carne superioara, o suprafata de 1,5 mp piele si o serie de alte produse.





Investitii de familie



Puii de strut de doua saptamani se vand cu 150 de euro, in timp ce la un an, valoreaza intre 400 si 500 de euro. Pentru un strut de trei ani, preturile pornesc de la 1.700 de euro si pot depasi 2.000 de euro, in timp ce cumpararea unei familii reproducatoarea necesita o investitie de cel putin 5.000 de euro.



"Este o afacere profitabila daca ai cel putin zece familii de animale, pentru a atinge un anumit nivel de productie si de randament. In cazul firmei mele nu se poate vorbi despre un business deocamdata, pentru ca, daca nu faci o investitie foarte mare la inceput, este foarte important sa ai rabdare", considera Gunther Totok.





Piete de desfacere pentru carnea de strut



Proprietatul fermei Totknet a stabilit deja primele contacte pentru vanzarea carnii cu distribuitori din Elvetia si Irlanda. "Este important sa itI potI achita comenzile, sI pentru asta este nevoie de o capacitate de productie de care noi nu dispunem in prezent. Din pacate, chiar sI posibilitatea de a pune bazele unei cooperari cu alti furnizori, pentru a putea asigura necesarul solicitat pe piata externa, este destul de dificil de realizat.



Acum doi ani, cand am efectuat o vizita in scop de documentare prin Romania, am gasit un singur loc unde se puteau consuma o serie de preparate din carne de strut.



Proprietarul crescatoriei Totoknet a avut contactari informative si cu o serie de restaurante din Timisoara, dar deocamdata vanzarea pe piata interna se rezuma la un numar redus de persoane. Un kilogram de carne de strut costa aproximativ 10 euro. Florian Bala spune ca in vest preturile sunt mai mici decat in Romania. "Fiind la frontiera cu Ungaria, trebuie sa scad preturile pentru ca altfel, clientul nu se opreste la mine. Trebuie sa-i determin prin pret sa nu mai treaca granita", spune Florian Bala.