Salariatii BCR s-au facut actionari

Autor: Razvan Voican 03.05.2004


Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane (BCR) a semnat vineri cu APAPS contractul de cumparare a unui pachet de 8% din actiunile bancii, la un pret de 10.350 de lei pe actiune.



Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 de miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.



Statul ramane astfel cu 36,88% din actiunile celei mai mari banci romanesti, insa isi mentine pozitia de cel mai mare actionar. Restul capitalului este impartit intre SIF Oltenia (6,11%) si celelalte SIF, cu cate 6% din capitalul social.



Tranzactia cu salariatii reprezinta cea de-a doua etapa a procesului de privatizare, prima fiind repezentata de vanzarea unui pachet de 25% plus doua actiuni catre BERD si IFC, la un pret de 222 milioane de dolari, inca neincasat in asteptarea incheierii tuturor procedurilor necesare.



Contractul cu Asociatia Salariatilor BCR a fost ultimul perfectat de APAPS. Executivul a decis comasarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare cu Autoritatea pentru Privatizare, noua structura, care a devenit operationala la 1 mai 2004, fiind denumita Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.



BCR a obtinut, anul trecut, un profit de 153 de milioane de dolari, potrivit standardelor romanesti de contabilitate, rezultat inferior cu 6,7% castigului obtinut in 2002.



Conform strategiei de privatizare aprobate de Guvern, cel putin 51% din actiuni urmeaza sa fie vandute unei institutii financiar-bancare de reputatie internationala sau unui grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara. Cota de cel putin 51% din actiuni va fi reconstituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statului, la care se adauga participatiile totale sau partiale detinute de BERD si IFC.