Modificarea legii CNSAS, o posibila sursa de conflict intre PSD si UDMR

Autor: Iulian Anghel 09.04.2004


Intentia de modificare a legii de functionare a CNSAS (Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii), initiata de patru deputati ai PSD, intampina impotrivire, din partea aliatului fidel al partidului de guvernamant - UDMR. Comisia de aparare din Camera Deputatilor a decis marti ca legea dosarelor sa fie modificata in mod restrictiv. Astfel, potrivit proiectului, cei urmariti de fosta Securitate nu-si vor mai putea vedea dosarele in original; fostii securisti, activi sau nu in structurile SRI nu mai pot fi deconspirati decat cu acordul institutiei din care fac parte; mandatul Colegiului CNSAS este redus de la sase la patru ani - ceea ce inseamna, practic, ca oamenii incomozi din institutie vor fi dati afara.



Modificarea legii de functionare a CNSAS a fost initiata de deputatul PSD Ioan Stan, seful comisiei de control a SRI. Ea a primit aviz pozitiv din partea comisiei SRI. Raportul Comisiei de aparare din Camera este si el favorabil acestei legi - 15 voturi "pentru" si unul "impotriva", in conditiile in care PD si PNL au absenat de la sedinta. Voturile "pentru" apartin PSD si PRM - o alinata pe care partidul de guvernamant o dezavueaza public, dar care functioneaza eficient in momentele de deruta pentru putere. Ieri, UDMR, care sprijina in plan parlamentar PSD, in baza unui protocol care si-a dovedit trainicia de-a lungul anilor, si-a exprimat public opozitia fata de proiectul modificarii legii.



"In acest moment, ar trebui sa lasam Consiliul National de Studiere a Arhivelor Fostei Securitati sa lucreze", a spus ieri presedintele UDMR Marko Bela. Proiectul de modificare a legii - care intampina un serioasa rezistenta din partea membrilor CNSAS, dar si a organizatiilor societatii civlie - urmeaza sa fie discutat dupa sarbatori in plenul Camerei Deputatuilor. Indiferent de pozitia UDMR, proiectul va trece, daca de partea lui s-ar pronunta majoritatea PSD si cel mai bine reprezentant al partidelor de opozitie - in acest moment PRM. Va fi intarita atunci, cu siguranta, suspiciunea ca, dincolo de a renega oficial partidul extremist al lui Corneliu Vadim Tudor, PSD se foloseste de el pentru a-si atinge scopurile. La nivel oficial, PSD respinge aceasta ipoteza. Purtatorul de cuvant al partidului de guvernamat Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ieri ca PSD nu sustine modificarea legii pentru ca suntem in prag de alegeri si ar exista suspiciunea ca se doreste deturnarea activitatii institutiei de la principala ei obligatie - aceea de a stabili daca pretendentii la functii in administratia centrala sau locala au colaborat sau nu cu fosta Securitate. Niculescu Duvaz spune - multi oameni avizati sustin acest lucru - ca legea trebuie modificata, dar nu in ceea ce priveste termenele (modificarea mandatului CNSAS) sau a responsabilitatilor Consiliului: trebuie mai bine definit, de pilda, termenul de politie politica care este sursa atator confuzii, spune Bogdan Niculescu Duvaz.
Decizia deputatilor din Comisia de aparare a fost criticata de mai multi membri ai Colegiului CNSAS.