APAPS sustine ca s-a inteles cu BERD si IFC pentru 25% din BCR

Autor: Razvan Voican 05.03.2004


Dupa o perioada de tacere, Autoritatea pentru Privatizare a anuntat miercuri incheierea negocierilor cu BERD si IFC privind finalizarea tranzactiei legate de vanzarea a 25% plus doua actiuni din capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR).



Ultimele doua acte semnate au fost Acordul Actionarilor si Contractul Optiunii de Vanzare, in baza caruia BERD si IFC isi vor putea vinde pachetul inapoi pentru reconstituirea pachetului majoritar in momentul gasirii unui investitor strategic, ori in situatia in care ar hotari din anumite motive sa-si retraga participatia la BCR.



"Prin semnarea acestora, toate inscrisurile aflate sub jurisdictia APAPS au fost finalizate", afima reprezentantii institutiei.



Adriana Tran, purtator de cuvant al APAPS, spune ca nu are informatii privind situatia numirii reprezentantilor BERD si IFC in Consiliul de Administratie, desi subiectul a fost discutat la ultimele negocieri.



Cert este ca BERD si IFC nu vor plati contravaloarea actiunilor BCR inainte de a-si numi oamenii si a putea controla astfel procesul de restructurare a bancii.



Unul dintre motivele de disputa care au prelungit discutiile il constituie ocuparea pozitiei de director executiv al bancii, functie pe care BERD si IFC insista sa o controleze.



Actualul presedintele al CA al BCR Nicolae Danila detine si atributiile corepunzatoare directorului executiv.



APAPS sustine ca in perioada "imediat urmatoare" va fi definitivata si inaintata catre Guvern propunerea legislativa necesara realizarii transferului dreptului de proprietate pentru BCR. "Este vorba despre o informare privind termenii finali ai tranzactiei, un fel de proces verbal", spune Tran.



Negocierile dintre partea romana si cele doua institutii internationale sunt considerate astfel incheiate.



APAPS spune insa ca mai raman de finalizat "unele elemente de natura tehnica".



Desi negocierea detaliilor tranzactiei cu BERD si IFC se impotmolise in ultimele saptamani, APAPS se apucase intre timp sa discute vanzarea unui al doilea pachet de pana 8% catre Asociatia Salariatilor BCR.



Intarzierea finalizarii discutiilor cu cele doua institutii financiare a insemnat implicit amanarea platii celor 222 milioane de dolari reprezentand contravaloarea negociata a 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR.



Din Asociatia salariatilor bancii fac parte membri ai consiliului de administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca la BCR.



Salariatii nu pot cumpara actiuni BCR la un pret mai mic de 10.000 lei, reprezentand valoarea nominala a unei actiuni. Cel mai probabil, tranzactia se va face la valoarea nominala. De partea cealalta, BERD si IFC trebuie sa plateasca un pret de 10 dolari (33.000 lei) pentru o actiune.



Contractul - cadru privind prima etapa de privatizare a BCR a fost semnat la Bucuresti pe 4 noiembrie 2003, iar de atunci continua discutiile pentru stabilirea detaliilor implicarii BERD si IFC in restructurarea celei mai mari banci romanesti.



Noreen Doyle, prim-vicepresedintele BERD, anunta inca din noiembrie 2003 perspectiva numirii unui reprezentant in Consiliul de Administratie al BCR, acesta urmand a fi "un bancher strain cu mare experienta internationala". Pana in prezent numirea nu a avut loc.



Banca a obtinut, anul trecut, un profit net estimat de peste 160 de milioane de dolari, apropiat de nivelul raportat pentru 2002, cand rezultatul net s-a ridicat la 164 de milioane de dolari.



Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 de miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.



Statul a ramas cu o participatie de 44,8% din BCR, majoritatea fiind detinuta de BERD, IFC si cele cinci SIF. Participatia urmeaza sa scada cu inca pana la opt puncte procentuale prin vanzarea unui pachet de actiuni salariatilor si pensionarilor BCR, prin negociere directa. razvan.voican@zf.ro