Leul a mai bifat o zi de crestere

Autor: Razvan Voican 29.01.2004


Leul, in care isi arata increderea toti bancherii in frunte cu guvernatorul BNR, a continuat sa se intareasca ieri pe piata valutara interbancara, atat fata de euro cat si in raport cu dolarul american.



Motivul: mult asteptatul surplus de valuta si-a facut simtita prezenta, ori, mai exact spus, ordinele de vanzare de valuta au fost mai substantiale decat cele de cumparare.



Jucatorii apreciaza ca nu este decat o situatie concjuncturala de sfarsit de luna, care nu poate fi luata drept inceput al unei tendinte pe piata valutara. Aceasta a dat, insa, semne de echilibrare, dupa deficitul puternic inregistrat in prima saptamana de tranzactionare din acest an.



Banca Nationala a calculat un curs de 40.718 lei pentru un euro, in scadere cu 92 de unitati fata de ziua precedenta. Dolarul american a fost cotat la 32.320 de lei, cu 380 de unitati mai ieftin decat marti. Cu alte cuvinte, o ocazie buna pentru mici cumparari de valuta. Banca centrala insa nu cumpara, anticipand posibila volatilizare a actualului surplus de valuta, la inceputul lunii viitoare, situatie in care ar ajunge sa vanda ceea ce ar fi cumparat in aceste zile.



In ultima luna, dolarul a pierdut 0,7 puncte procentuale in raport cu leul. Deprecierea nominala a monedei nationale fata de euro a coborat in ultimele zile sub 0,2% in decurs de o luna.



Pe pietele internationale, euro a avut ieri o miscare usor ascendenta, trecand in a doua parte a zilei de cota de 1,26 dolari americani. Saptamana viitoare sunt programate sedintele consiliilor de politica monetara atat ale Rezervei Federale a SUA, cat si a Bancii Centrale Europene, numai in cazul ultimei existand o slaba posibilitate a unei decizii de modificare a dobanzii de referinta in sensul reducerii.