OMS si accesul la medicamentele esentiale

Autor: Max Constantinescu 18.08.2003



Alaturi de sprijinirea dezvoltarii politicilor nationale si a infrastructurii sistemelor de sanatate, OMS considera accesul la medicamentele esentiale „ crucial pentru imbunatatirea si mentinerea sanatatii populatiei din tarile in curs de dezvoltare".



Acesta se poate realiza pe termen lung prin implementarea si dezvoltarea unor politici si programe nationale pentru medicamentele esentiale. Privite ca „instrumente aditionale" de facilitare a accesului la tratament, donatiile de medicamente si ofertele de medicamente originale la preturi reduse sunt in prezent mijloacele principale de imbunatatire a sanatatii populatiilor afectate.



Organismele internationale au experienta indelungata in programele de donatii de medicamente, actiuni incununate cu succes. In schimb, programele prin care produsele farmaceutice originale pot fi achizitionate la preturi reduse direct de la compania producatoare nu au inregistrat rezultatele asteptate.



Pentru eficientizarea acestui tip de programe de ajutor, expertii OMS au elaborat un plan de strategie grupat in "Ghidurile pentru reducerea preturilor la produsele farmaceutice originale (din sursa unica)". Acest document se adreseaza agentiilor internationale care sprijinina sectorul sanitar din tarile sarace, companiilor farmaceutice, precum si guvernelor si asociatiilor NGO din tarile adresante.



Masurile propuse nu au caracter obligatoriu, dar pot fi un important instrument de lucru pentru implementarea unui astfel de program de ajutorare. Obiectivele principale ale acestui demers sunt: cresterea eficacitatii tratamentului prin utilizarea de medicamente originale obtinute direct de la sursa ;eliminarea neantelegerilor si a intarzierilor inutile; stimularea folosirii acestor medicamente in programe pe termen lung.



Documentul OMS cuprinde urmatoarele indicatii :



Acest tip de program se adreseaza in special tarilor receptoare, pentru imbunatatirea accesului la medicamente esentiale.Nu trebuie considerat si folosit ca un instrument de penetrare pe piata farmaceutica a tarii respective sau ca mijloc de influentare a politicilor sanitare nationale



1. Selectarea populatiei tinta se va face pe baza unor criterii transparente, justificabile.De asemenea, continutul acestor acorduri trebuie facut public.



2. Este necesar ca produsul respectiv sa fie in prealabil aprobat pentru utilizare de catre organismul care reglementeaza piata farmaceutica din tara de destinatie.Acesta trebuie sa recunoasca in mod independent eficienta si eficacitatea produsului .



3. Aceste medicamente trebuie sa reprezinte un tratament sigur si cost -eficient pentru maladia respectiva. Se recomanda ca aceste produse sa se regaseasca in ghidurile de tratament aprobate de OMS, precum si in standardele terapeutice nationale.



4. Pretul redus al produselor trebuie sa fie sub pretul de piata al altor medicamente generice sau tratamente, vazute ca echivalente terapeutice.



5. Este necesar sa fie considerate, alaturi de pretul redus per produs, si celelalte costuri legate de transport, distributie, control. OMS recomanda evaluarea suportabilitatii financiare a acestor costuri aditionale de tarile receptoare. Nu este indicata folosirea in acest scop a fondurilor obtinute prin imprumuturile pentru programele de dezvoltare .



6. Implementarea acestor programe necesita dezvoltarea unor noi tehnici de diagnostic si tratament. De aceea este necesara si evaluarea acestor costuri.



7. Limitele si obiectivele programelor trebuie bine specificate ( populatia tinta, volumul, durata) Sunt preferate programele cu durata sau efecte pe termen lung.