Portal pentru educatie medicala continua

Ziarul Financiar 13.02.2003

Educatia medicala continua (EMC) contribuie la mentinerea si dezvoltarea aptitudinilor si abilitatilor medicului , asigurand o asistenta medicala performanta. Pe langa formele traditionale de invatamant s-a dezvoltat in ultimul timp invatamantul la distanta .Este o forma moderna de educatie , adaptata evolutiei rapide a tehnologiei informatiei si reducerii timpului afectat studiului in favoarea practicii efective.
Daca in unele tari reglementarea (recunoasterea) instruirii prin mijloace electronice ca EMC este la inceput , in SUA a devenit principalul mijloc de informare medicala.
Academia Americana a Medicilor de Familie ( AAFP ) - cea mai mare asociatie profesionala a medicilor de familie din SUA ( peste 94.300 membrii ) - asigura accesul la o bogata sursa de informatie, prin portalul www. aafp.org/cme
In sectiunea News and Publications se poate studia liber , integral editia electronica a Jurnalului medicului de familie american (American Family Physician Journal). Pe langa o arhiva bogata ,se poate consulta o vasta colectie (la zi ) de algoritmuri de diagnostic si tratament (veritabile ghiduri de practica).
Dezvoltarea medicinii de familie in ultimii ani ca disciplina stiintifica si academica a crescut interesul pentru cercetare in acest domeniu . AAFP pune la dispozitia celor interesati - din 2003-o noua publicatie: Analele medicinii de familie.
Educatia medicala continua este realizata nu numai prin text , ci si prin sunet si imagine. Studiul individual se poate completa gratuit in sectiunea Video CME. Cateva dintre temele abordate (cu durata de aproximativ 60 de minute): Incontineta urinara, Tratamentul si urmarirea pacientului cu BPOC sau Detectarea precoce a tulburarilor psihice.
Se acorda o mare atentie comunicarii cu pacientii si educatiei sanitare: imunizari, consulturi medicale periodice, nutritie, programe de screenig, supravegherea sarcinii (MOM Care), etc.
Prin varietatea de informatii pe care o ofera, site-ul AAFP este de referinta in educatia medicala continua a medicului de familie. (dr.M.C.)