Cererea a lipsit de la intalnirea cu oferta la bursa locurilor de munca

Autor: Adrian Mirsanu 09.04.2001


Chiar in conditiile in care Bucurestiul are una dintre cele mai scazute rate ale somajului din intreaga tara, de sub 5%, la editia de primavara a Bursei locurilor de munca, care se desfasoara de doua ori pe an, din 1994 incoace, a fost mare vanzoleala: si oferta si cerere exista din plin.

Problema este ca nu-si gasesc "fitul", adica nu se intalnesc, astfel incat rata de plasare, adica procentul celor care au gasit un serviciu printre cei care il cauta, ar putea sa nu atinga nici macar cele 25% de anul trecut.

Dar care este explicatia ? In primul rand, salariul prea mic. Aproape o treime din cele 2475 de locuri de munca oferite la bursa din Bucuresti in acest an sunt de confectioneri imbracaminte, tricotaje sau textile, apoi urmeaza cele de gardieni publici (8%), lucratori comerciali sau vanzatori, domenii in care salariile sunt destul de scazute.

Dealtfel, acesta este si principalul atu al firmelor romanesti de textile sau confectii: mana de lucru ieftina.

Nici firmele nu sunt insa multumite: multi dintre cei in cautarea unui loc de munca ori sunt prea tineri, fara nici un fel de experienta, ori sunt prea in varsta.

"Am terminat Dreptul in 2000, dupa care am lucrat circa doua luni o agentie de turism, unde mai faceam si menajul. Intr-o dimineata mi-au spus insa ca n-am spalat mocheta si doua cesti de cafea si m-au concediat. Am mai fost la cateva interviuri pentru agent de vanzari, agent imobiliar, de turism, dar ori am fost refuzata ca n-am experienta, ori nu mi-a convenit salariul", spune Oana Popescu, 22 ani.

Dar nici cei de 40-50 de ani nu o duc prea bine. O femeie de 49 de ani, fosta contabila timp de 14 ani, a fost victima restructurarilor care au lovit personalul civil din cadrul MAN, si a trebuit sa se recalifice. A devenit cusatoreasa, dar pentru putina vreme, dupa care a incercat sa lucreze la brutaria unui arab din zona Berceni.

Desi patronul respectiv voia sa angajeze o vanzatoare, acesta i-a spus ca in plus trebuia sa spele pe jos si sa tina si contabilitatea firmei. Dupa ce femeia a acceptat totul pentru a lua postul, patronul i-a replicat:"d-na, sunteti batran. Ar trebui macar sa va vopsiti parul. Oricum nu va angajam."

ai ministrul protectiei sociale accepta ca situatia este dificila. "Romania este intr-o situatie economica si sociala in care fiecare persoana va trebui sa accepte chiar si un loc de munca mai putin dezirabil.

Una dintre prioritatile pe care ni le-am propus o reprezinta accentuarea rolului fortei de munca active, astfel ca ajutorul de somaj nu va mai fi unul prea stimulativ in perioada urmatoare.", spune ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu.

La aceasta editie a bursei locurilor de munca, din cele 2475 de locuri de munca oferite, 1655 sunt de muncitori calificati, 159 pentru cei cu studii superioare, 566 pentru cei cu studii medii si alte 95 pentru muncitori necalificati.

Doua treimi din oferta apartine sectorului privat si mixt, iar restul sunt firme de stat.

In 2001, fondurile alocate masurilor active de combatere a somajului sunt de 11 ori mai mari decat cele utilizate in acest scop anul trecut, ajungand la 1701 mld. lei in acest an.

In intreaga tara Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) estimeaza ocuparea a 175 mii de locuri de munca, prin programele de masuri active de genul bursei generale a locurilor de munca, a declarat Ioan Cindrea, secretar de stat, presedintele ANOFM.

Potrivit proiectului de buget pe acest an, peste 1000 de miliarde lei vor constitui credite cu dobanda avantajoasa din fondul de somaj pentru IMM-uri in scopul crearii de noi locuri de munca pentru someri.

Aceasta este una dintre posibilitatile reale de a echilibra raportul nefavorabil dintre cei care contribuie la bugetul de asigurari sociale si cei care beneficiaza de diversele forme de ajutor. La ora actuala, sunt doar 4 milioane de salariati si peste 6 milioane de someri si pensionari, a spus Marian Sarbu.

Prin organizarea celei de-a X-a editii a Bursei generale a locurilor de munca, sunt oferite la nivel national peste 36.000 de locuri se munca, ANOFM anuntand participarea a peste 1500 de agenti economici, oferta fiind facuta prin intermediul a peste 188 de puncte de lucru din tara.

Pentru intermedierea cat mai eficienta a ofertei si cererii existente pe piata muncii este pus la dispozitia celor interesati site-ul www.semm.ro (serviciul electronic de mediere a muncii), acesta realizand medierea in doua modalitati: prima este de a solicita sistemului de a identifica un loc de munca potrivit profilului solicitat, cealalta fiind de a "intra" in baza de date cu propriul CV.