Adrian Severin este noul presedinte al AP-OSCE

Autor: Ana Dinescu 11.07.2000


Deputatul independent Adrian Severin a fost ales ieri, prin consens, presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE pentru un mandat de doi ani, din care unul va coincide cu preluarea presedintiei troikai organizatiei de catre Romania, in 2001.

El va conduce sedintele Adunarii si o va reprezenta la intalnirile Consiliului ministerial, cele ale troikai si la summit-urile organizatiei.

Severin a declarat ca alegerea sa constituie un succes al statelor din sud-estul Europei. El a subliniat ca va incerca sa urmareasca modul in care sunt aplicate rezolutiile referitoare la Republica Moldova si la situatia grupului Ilascu, adoptate in cursul sesiunii de la Bucuresti. Severin a admis, totusi, ca problema retragerii trupelor ruse si a armamentului greu din Transnistria, pana in 2002, hotarata la summit-ul de la Istanbul de anul trecut, constituie o "problema politica". El s-a angajat sa colaboreze mai strans cu OSCE. "Adunarea Parlamentara trebuie sa devina un for pentru aprobarea tuturor rezolutiilor, actiunilor si demersurilor facute in numele OSCE", considera oficialul.

Adrian Severin a fost ministru de Externe in perioada 1996-1997, cand a demisionat si din PD, in urma scandalului listei spionilor din mass-media. El a fost seful delegatiei Romaniei la OSCE si raportor pentru Belarus. In ciuda neintelegerilor cu fostul sef, Petre Roman, el anunta ca este pregatit sa lucreze cu acesta.