Noul sef al SOV Invest nu stie cand se dau banii inapoi

Autor: Sorin Pâslaru 30.05.2000


Este greu de anticipat in momentul de fata cand vor incepe platile catre investitorii FNI care au cerut rascumpararea titlurilor, pentru ca mai intai trebuie sa evaluam starea retelei teritoriale si evolutia titlurilor emise si rascumparate, a declarat ieri noul presedinte director general al SOV Invest, Marian Petrescu, administratorul FNI.

Marian Petrescu, a carui numire a fost avizata ieri de Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), va prezenta vineri CNVM o propunere referitoare la strategia de redresare a Fondul National de Investitii (FNI).

Cenzor extern independent Andrei Marius, numit de CNVM, va intocmi pana la sfarsitul saptamanii un raport privind situatia Fondului pana la data de 24 mai, data la care au fost sistate platile.

Petrescu afirma ca noua conducere va lucra sub supravegherea CNVM, care va avea un birou in sediul SOV Invest.

Marian Petrescu a mai detinut functia de administrator la SOV Invest in perioada aprilie 1997-iunie 1998, perioada in care actiunile necotate aveau tot o pondere de 45-50% din totalul plasamentelor. Petrescu a spus ca nu se poate pronunta asupra diferentei intre valoarea nominala a actiunilor Industrialexport de 1,5 mld. lei, care in portfoliul FNI erau evaluate la 935 miliarde lei si ca nu isi aminteste ce la cat erau evaluate cand era administrator.

Petrescu a refuzat sa se pronunte daca nivelul de 45-50% al plasamentelor in actiuni necotate, peste limita de 10% prevazuta in Ordonanta 24/1993, este legal sau ilegal, spunand in schimb ca era "benefic pentru fond". "Ne asumam raspunderea pentru plasamentele care au fost facute", a mai spus el.

Aproximativ 200 de investitori la FNI au blocat luni Calea Victoriei din Bucuresti, in fata sediului central al CEC, cerand acestei institutii sa le returneze banii in baza contractului incheiat cu FNI, dupa care s-au mutat in fata sediului BNR, unde au scandat "Vrem banii inapoi!" si "Hotii si golanii, ne-au furat toti banii!" si la Guvern.

Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur atet, a discutat cu un grup de reprezentanti ai investitorilor de la FNI, aratand ca BNR nu raspunde pentru contractele comerciale incheiate de banci, iar fondurile deschise de investitii nu sunt nici reglementate si nici supravegheate de aceasta institutie. De asemenea, in multe orase din tara oamenii au manifestat zgomots in fata sediilor FNI.