RBL vrea o felie din piata imobiliara din Cluj

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 05.07.2006
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a deschis ieri la Cluj-Napoca cea de-a doua reprezentanta din afara Bucurestiului, oficialii bancii estimand ca numarul de contracte de economisire-creditare incheiate in acest oras va creste de la 7.000 in prezent pana la aproximativ 10.000 la sfarsitul anului.
"Clujul detine 40% din vanzarile RBL", a declarat pentru ZF Transilvania, Kevin von Gamm, director operatii tranzactii la RBL. Reprezentantii institutiei au mai declarat ca potentialul zonei este principalul motiv in alegerea locatiei.
"In Transilvania mentalitatea e diferita, oamenii fiind mai inclinati spre economisire. Potentialul pietei e ofertant si estimam ca in cinci ani si Romania va ajunge la nivelul unor tari precum Slovacia sau Cehia, unde peste 50% din populatie beneficiaza de un contract cu o casa de economisire-creditare", a spus Valentin Tarcea, director de dezvoltare zona Transilvania-Banat.
Produsul oferit este in lei si presupune o perioada minima de economisire, la o dobanda fixa de 3% pe an, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa, de 6% pe an, pentru investitii in domeniul locativ.
Valoarea totala a contractelor semnate de clientii RLB in 2005 a fost de 243 mil. euro, in crestere cu 57% fata de 2004. RBL ofera contracte cu o perioada minima de economisire de 18 luni, in timp ce perioada maxima de rambursare poate ajunge la 16 ani.