PSD pune tunurile pe Tariceanu

Autor: Iulian Anghel 20.12.2005
Nu doar Alianta PNL-PD strange randurile, ci si PSD, partid care da semne ca a iesit din socul pierderii alegerilor si a luptelor interne pentru putere.

PSD si-a schimbat strategia de lupta cu Alianta, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu nu mai este "preferatul" social-democratilor, ci o tinta politica. Vreme de luni intregi PSD a negat doar formal o intelegere cu premierul impotriva presedintelui Traian Basescu si a lasat intotdeauna deschisa o cale de dialog - si-a manifestat, de pilda, disponibilitatea de a sustine un guvern minoritar al liberalilor lui Tariceanu in cazul iesirii PD de la guvernare si a organizarii alegerilor anticipate.

Ieri tonul s-a schimbat. Triada social-democrata - Mircea Geoana, Adrian Nastase, Mi-ron Mitrea - careia i s-a asociat Ion Iliescu si-a indreptat atacurile politice cu precadere spre Tariceanu despre care a spus ca este un barbat slab care se lasa calcat in picioare de Basescu.

Reactia PSD vine la o zi dupa ce Alianta PNL-PD si-a prezentat bilantul unui an de guvernare, prilej cu care PSD a fost principala tinta politica. Motiv pentru Ion Iliescu, care multa vreme a pastrat o distanta rezervata fata de noua conducere a PSD, sa se afiseze impreuna cu noii lideri, din spirit de solidaritate, dupa cum singur a spus.

Este pentru prima data, dupa pierderea alegerilor interne, cand Ion Iliescu admite, formal, un rol secund in partid, el exprimandu-si ieri opiniile intr-o conferinta, dupa cei trei lideri din fruntea PSD. Noutate este si faptul ca el a acceptat sa se afiseze impreuna cu Geoana, Nastase si Mitrea, oameni despre care pana nu demult spunea ca l-au tradat in timpul congresului din aprilie cand a pierdut conducerea PSD. Tot formal, Iliescu a avut intotdeauna in partid un loc asigurat, dar realitatea este ca retragerea sa in planul secund nu a fost regretata de noua conducere.

Asadar, la un an de la pierderea alegrilor, PSD incearca sa se prezinte ca un partid unit care a depasit crizele intestine. Si cea mai mare dintre acestea a fost, fara indoiala, pierderea alegerilor interne de catre Ion Iliescu, urmata de procesul reconfigurarii noilor centre de putere. Geoana, ales in fruntea PSD fara a avea o experienta politica impresionanta, a incercat in toata aceasta vreme sa-si consolideze pozitia. Adrian Nastase, ajuns in planul secund in partid, a incercat, la randu-i, sa-si pastreze influenta. Diferendele dintre Geoana si Nastase au fost deseori la scena deschisa, fie ca a fost vorba despre propunerile de modificare a Constitutiei, despre rolul de portavoce a partidului sau despre realizarea unui congres extraordinar in PSD. Aducerea in discutie a acestui ultim aspect a aratat ca taberele in partid nu sunt definitiv asezate. Lucrurile nu sunt nici acum clarificate pe deplin. O decizie ar urma sa fie luata in forurile superioare ale PSD in ianuarie. Insa, dupa cum s-a vazut ieri, taberele au decis sa puna surdina neintelegerilor si sa se prezinte unit. Despre aceasta "unitate regasita" a vorbit ieri Mircea Geoana. El a anuntat ca, in 2006, partidul sau isi va dedica intreaga energie politica luptei cu actuala putere pe care a calificat-o drept "incompetenta si mincinoasa".

Alianta a avut destule probleme cu PSD in acest an. Cu un PSD refacut si impacat cu sine, 2006 s-ar putea dovedi, pentru coalitia la putere, mult mai dificil decat primul an de guvernare.