Euro, a doua zi de crestere

Autor: Liviu Chiru 14.12.2005
Leul a continuat sa se deprecieze fata de euro, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul unei piete putin lichide. Banca Nationala a calculat un curs de 3,6457 lei pentru un euro, cu 0,0031 de unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Dolarul a inregistrat inca o depreciere, pierzand 0,0098 de unitati, pana la 3,0568 lei. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6410/2,6460 de lei pentru un euro. In prima parte a sedintei de tranzactionare, euro a oscilat intre un minim de 3,6400 lei si un maxim de 3,6450 lei. Ulterior cotatiile s-au stabilizat la 3,6410/3,6460 de lei pentru un euro, nivel la care au ramas pana la inchiderea pietei.

"Ordinele de cumparare au provenit in special de la o banca importanta, insa volumele tranzactionate nu au fost semnificative. Eur o mai are insa loc sa se aprecieze pana la 3,65-3,66 lei spre sfarsitul anului, insa pe termen lung trendul este de scadere", a comentat un dealer.

Piata a inregistrat un deficit de numai 2 milioane de euro luni, pe fondul unor vanzari catre clienti de 394 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 95 de mil. euro, in crestere usoara fata de sedinta precedenta.

Dealerii spun ca probabil o parte din investitorii speculatori care au deschis pozitii pe leu, atrasi de dobanzile mai ridicate de pe piata monetara, isi marcheaza acum profiturile, beneficiind si de usoara scadere a cotatiilor. Cumulate cu cumpararile importatorilor, acestea depasesc vanzarile de valuta, chiar si pe fondul remiterilor mai mari de la muncitorii din strainatate.

Dolarul a pierdut teren in continuare in fata euro pe pietele internationale, cotatiile urcand pana la 1,1920 dolari/euro, in conditiile in care pietele asteapta noi cresteri de dobanzi din partea Bancii Centrale Europene.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi se mentin intre 2% si 3,5% pe an, in conditiile in care BNR nu a desfasurat operatiuni open-market.

Dealerii asteapta astazi anuntul pentru o licitatie de vanzare de certificate de depozit la trei luni. In piata exista asteptari si pentru organizarea unei licitatii pentru atragerea de depozite la o luna, avand in vedere nivelul redus al dobanzilor, care denota acumularea unui exces semnificativ de moneda.