Coroana slovaca va creste inaintea euro

Autor: Oana Dinu 29.11.2005
Adoptarea de cAtre Slovacia a mecanismului ratei de schimb valutar, ERM-2, va permite coroanei sa se aprecieze, va proteja moneda de efectele negative externe si va diminua volatilitatea acesteia.

La sfarsitul saptamanii trecute, Slovacia a devenit prima tara mai marea din cele zece incluse in UE anul trecut care a trecut la ERM-2, pas premergator adoptarii euro.

Mecanismul vizeaza testarea stabilitatii monetare inaintea adoptarii monedei euro, programata de Slovacia in 2009. Guvernul a ales sa treaca la mecanismul ratelor de schimb inaintea primului semestru din 2006, data initial stabilita. Hotararea a fos luata cu scopul de a face koruna mai putin vulnerabila la fluctuatiile monetare inregistrate de alte tari din estul Europei. ERM -2 impune o modificare a cursului de maxim 15% fata de nivelul stabilit de banca centrala in urmatorii doi ani, fara deprecieri.

"Se pare ca autoritatile au profitat de acest moment in care coroana s-a distantat de influenta din regiune si s-a apreciat, pentru a intra in ERM-2", a declarat un analist.

Desi unii economisti considera ca Slovacia ar putea deveni membra a zonei euro inca din 2008, Ministerul Finantelor si banca centrala au anuntat ca vor mentine pentru moment tinta de adoptare a monedei unice.

"Prin decizia de intrare in ERM-2, riscurile privind influentarea pietei slovace de problemele interne ale statelor din regiune s-a redus semnificativ", a afirmat un alt analist.

De asemenea, analistii sunt de parere ca decizia de saptamana trecuta a diminuat riscul de volatilitate cu care

s-ar fi confruntat moneda slovaca in 2006, inainte de alegeri.