BNR a pus in circulatie 2,4 mld. lei noi de la inceputul denominarii

Autor: Liviu Chiru 03.11.2005
De la lansarea leului nou, pe 1 iulie, Banca Nationala a pus in circulatie 300 de milioane de bucati din noua emisiune, a caror valoare totalizeaza 2,435 mld. lei (670 mil. euro), a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale.

La sfarsitul lui octombrie numerarul aflat in circulatie (in casieriile bancilor si in afara sistemului bancar) totaliza echivalentul a 11,530 mld. lei, din care noua emisiune reprezinta aproape 22%. Cea mai mare parte a monedelor noi se afla in posesia populatiei.

"In momentul de fata, in cadrul platilor in numerar pe care BNR le face catre bancile comerciale, leii noi detin o pondere de 46%", a explicat Vasilescu in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si banca centrala.

Greutatea totala a noilor cupiuri puse in circulatie de Banca Centrala se ridica la 760 de tone, dintre care 640 de tone sunt monede.

Vasilescu spune ca pana acum s-a evidentiat reticenta bancilor si a agentilor comerciali de a utiliza monedele de 1 ban (echivalentul a 100 de lei vechi), celelalte cupiuri fiind bine primite. Dintre bancnotele nou lansate cele mai cerute sunt cele de 10, respective 50 de lei noi. Banca centrala a cerut insa bancilor sa adapteze ATM-urile astfel incat acestea sa distribuie 4 bancnote, din totalul de sase. Majoritatea ATM-urilor sunt insa setate pentru eliberarea a doar doua tipuri de bancnote. Vasilescu sustine ca datele arata ca, cel putin pana acum, cea mai mare parte a leilor noi au fost pusi in circulatie prin intermediul ghiseelor bancare si mai putin prin ATM-uri. Aceasta in conditiile in care bancile nu s-au grabit sa-si transforme automatele pentru eliberarea de lei noi, datorita costurilor, pe de o parte, dar si a riscului de a nu avea suficient numerar cu care sa le alimenteze.

Dintr-un total de aproximativ 3.500 de ATM-uri, numai 500 au fost transformate pana acum pentru eliberarea de lei noi, mai spune Vasilescu.