Geoana si Rassmusen au explicat social-democratia la Mall

Autor: Iulian Anghel 05.07.2005
Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PSE), Poul Nyrup Rasmussen, presedintele partidului de opozitie din Grecia (PASOK), George Papandreou, si presedintele PSD Mircea Geoana au participat ieri la Mall Plaza - Bucuresti la prima intalnire publica din cadrul unui proiect mai larg, care ar urma sa aiba drept final schimbarea la fata a PSD, dar si construirea unui model social-democrat propriu, ca alternativa la modelele deja experimentate in Romania.

Despre transfor-marea PSD intr-un partid social-democrat modern vorbise, inainte de intalnire, liderul socialistilor europeni: "Transformarea nu este un lucru usor, e nevoie de timp, dar trebuie sa va grabiti". Despre aceeasi transformare a vorbit Mircea Geoana in fata a cateva sute de invitati sau curiosi, intr-unul din pavilioanele de la Mall.

Avand in spate un panou cu sigla partidului - care de curand a imprumutat culoarea rosu-bleu a socialistilor europeni, acum ca PSD este membru cu drepturi depline a PSE - Geoana a explicat, plastic, nevoia de schimbare: "Daca nu ne lepadam de Satana - pentru ca avem si noi o groaza de Satane la PSD - pierim".

Potrivit lui Geoana, daca aceste transformari nu au loc, Congresul partidului, din aprilie, cand a fost schimbata conducerea a fost doar o operatiune nereusita.

Practica intalnirilor de partid in locuri publice - intalniri altele decat cele electorale - a fost experimentata cu succes de PASOK, iar PSD doreste sa urmeze acest model, a explicat Geoana. Ar urma, asadar, o suita de intruniri, in diferite locuri din tara, care vor dura aproape un an. La final, PSD ar trebui sa-si gaseasca drumul si sa propuna un proiect politic pentru Romania.

Vrea sa urmeze PSD modelul socialismului clasic, sa urmeze a treia cale invocata de Blair, Clinton sau Schršder sau trebuie sa propuna un model propriu - aceste chestiuni ar trebui sa-si gaseasca raspunsul in urma intalnirilor intitulate "Dezbateri social-democrate", a declarat Geoana.

La intalnirile de ieri invitatii din strainatate nu au uitat sa atace dreapta europeana - s-a vorbit, de pilda, de "Europa lor" si, Europa noastra", de faptul ca "Europa lor", cea conservatoare, nu doreste integrarea Romaniei in UE in 2007, in vreme ce Europa social-democrata este cea care crede in acest proiect, care nu se gandeste doar la impozite, ci si la locuri de munca.

Si dreapta romaneasca a avut parte de critici din partea liderului socialistilor-europeni pe motiv ca actiunile acesteia ar putea pune in pericol integrarea Romaniei.

Rasmussen a spus ca va sustine in fata scepticilor din Parlamentul European - el i-a numit aici pe conservatori - cauza aderarii Romaniei. Socialistii europeni sustin in cea mai mare parte a lor integrarea Romaniei, in vreme ce in randurile popularilor europeni exista rezerve mai mari.

iulian.anghel@zf.ro