Ucraina limiteaza accesul strainilor la instrumente financiare pe termen scurt

Autor: Ion Sergiu 24.05.2005
Ministerul ucrainean al Finantelor a anuntat ca va impiedica accesul investitorilor straini la tranzactionarea de instrumente financiare pe termen scurt, in incercarea de a limita actiunile speculative generate de aprecierea monedei nationale.

"S-a decis limitarea la 365 de zile a perioadei in care cetatenii nerezidenti nu vor putea investi in instrumente care ajung la scadenta inainte de acest termen", a declarat seful departamentului de gestiune a datoriei publice, Halina Pakaciuk. Oficialul a precizat ca decizia care are ca termen finele anului 2005 a apartinut bancii centrale, ingrijorata ca afluxul de valuta va influenta evolutia monedei nationale.

Banca centrala a stabilit o tinta de 5,05 hrivne (moneda nationala a Ucrainei) pentru un dolar. Inv estitorii nerezidenti detin peste un miliard de dolari din datoria publica.

Pakaciuk a precizat ca ministerul a decis sa adopte propunerea bancii, intrucåt fondurile provenite de la acesti investitori au o influenta considerabila asupra situatiei monetare.

Consilierul ministrului de finante, Vitali Lisovenko, a declarat ca reducerea deficitului bugetar va permite guvernului sa diminueze imprumuturile externe prin obligatiuni. El a adaugat ca Ucraina ar putea emite euroobligatiuni in cursul anului, daca guvernul nu va reusi sa obtina finantare din partea institutiilor internationale de profil. Lisovenko a precizat ca deficitul bugetar al Ucrainei ar putea sa scada, in acest an, sub tinta de 1,6% din PIB. "Credem ca la sfårsitul anului deficitul va fi sub 1,6%. Poate ca acest lucru nu este favorabil investitorilor de pe piata de capital. Va fi o penurie de obligatiuni ucrainene pe piata de profil", a mentionat oficialul.

Unul dintre analistii bancii WestLB din Varsovia, Tomasz Balamut, a opinat ca decizia de restrictionare a investitiilor are rolul de a evita speculatiile.