Prognoze: A doua luna de scadere a inflatiei in Ungaria

Autor: Mirabela Tiron 12.06.2007
In Ungaria, ritmul de crestere al ratei inflatiei a incetinit probabil in luna mai, semnaland posibilitatea ca banca centrala de la Budapesta sa decida o reducere a ratei de referinta a dobanzii, cea mai ridicata din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a scazut la 8,3% in luna mai, de la 8,8% in luna anterioara, conform mediei estimarilor a noua economisti intervievati de Bloomberg.
In anul incheiat in luna martie, rata inflatiei a inregistrat o crestere de aproape patru ori, in conditiile in care guvernul condus de primul-ministru Ferenc Gyurcsany a majorat taxa pe valoarea adaugata si pretul utilitatilor. Ritmul de crestere a inflatiei este asteptat sa incetineasca pe masura ce impactul masurilor luate de guvern se va reduce. Ast fel, strategii vor putea proceda la o reducere a ratei de referinta a dobanzii pentru prima data in decurs de aproape doi ani.
"Pana in august, vom mai asista la o scadere cu un punct procentual, urmata de un declin semnificativ in septembrie", a declarat Zoltan Torok, economist in cadrul Raiffeisen International Bank AG. "Ma astept ca rata dobanzii sa scada incepand cu luna iulie", spune el.
Banca centrala a Ungariei se asteapta ca rata anuala a inflatiei sa atinga 7,3% in medie anul acesta, conform raportului publicat de aceasta pe 21 mai. O estimare initiala indica 7,4%. Strategii bancii estimeaza ca inflatia va scadea pana la 3.6% in medie in 2008, aceasta urmand sa ajunga la 2,8% in 2009.
Ei se concentreaza in acest moment asupra inflatiei de anul viitor. Presedintele bancii centrale ungare, Andras Simor, a declarat luna trecuta ca se asteapta ca tinta de 3% privitoare la rata anuala a inflatiei pe termen mediu sa fie atinsa in primul trimestru al anului 2009, mai tarziu decat se anticipase.
Banca a mentinut ratele dobanzii neschimbate in ciuda revizuirii in jos a tintei privitoare la inflatie, mentionand ca are nevoie de mai multe informatii cu privire la salarii, pentru a determina daca cresterile controlate ale preturilor vor continua sa aiba efecte.
"Cresterea salariilor reprezinta un mare risc", a atentionat banca pe 8 iunie. Contractele futures pe rata dobanzii indica faptul ca investitorii conteaza pe o viitoare reducere a ratelor dobanzii cu cel putin o jumatate de punct procentual in urmatoarele sase luni. Rabufnirile inflatiei de la inceputul acestui an au pus din nou sub semnul intrebarii perspectivele adoptarii euro in Ungaria.