SocGen vrea sa devina lider in Europa

Autor: Anca Dumitrescu 07.06.2007
Banca franceza Societe Generale trebuie sa devina lider in Europa, in contextul procesului de consolidare care are loc in sectorul bancar, a declarat Luc Vandevelde, membru in conducerea institutiei financiare.
"Ne aflam intr-o noua era si, pentru a ramane in prima liga a bancilor la nivel mondial, trebuie sa fim lideri, cel putin la nivel regional, in cazul nostru in Europa", a declarat Vandevelde. El a adaugat ca sectorul bancar intra intr-o noua faza, de consolidare, iar grupul olandez ABN Amro poate fi factorul care sa declanseze un astfel de proces.
Royal Bank of Scotland, a doua mare banca din Marea Britanie, care a format un consortiu cu bancile Santander si Fortis, a lansat, saptamana trecuta, o oferta de preluare a ABN Amro in valoare de 71 de miliarde de euro, depasind o propunere anterioara inaintata de Barclays, acceptata de conducerea grupului olandez.
Vandevelde este fondator si director general al companiei de investitii Change Capital Partners si fost presedinte al retailerului Marks & Spencer.
Societe Generale s-a aflat in negocieri cu UniCredit, inainte ca grupul italian sa preia Capitalia, pentru a forma una dintre cele mai mari banci din Europa, evaluata la circa 100 de miliarde de euro.
Tranzactia nu a calmat insa zvonurile conform carora UniCredit ar putea prelua, in viitor, Societe Generale.