Actiunile bancilor europene, in scadere

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 05.06.2007
Actiunile companiilor europene s-au aflat in scadere pentru prima data in trei zile in frunte cu cele ale Deutsche Bank si BNP Paribas, dupa ce banca J.P. Morgan, Chase si-a redus recomandarile privitoare la actiunile din industria bancara de investitii, scrie Bloomberg.
Indicele Stoxx 600 a atins saptamana trecuta cel mai inalt nivel din septembrie 2000 incoace, in contextul in care o majorare a preturilor la metale a impulsionat companiile miniere, iar o serie de rapoarte economice din SUA au sugerat o accelerare a ritmului de crestere a celei mai mari economii din lume. Indicele se afla la 6 puncte distanta de un record.
"Riscul este legat de sentimentul de euforie ce a cuprins pietele de actiuni", spune Guillaume Duchesne, strateg in cadrul Fortis Private Banking. "Ev olutia pietei ne nelinisteste si ne temem de o corectie".
Indicele Stoxx 600 a pierdut 0,2% pana la 399,71 puncte, indicele Stoxx 50 si Euro Stoxx 50 inregistrand scaderi similare. J.P. Morgan a redus ratingul bancilor de investitii de la "neutru" la "underweight", invocand posibile scaderi ale veniturilor acestora. Actiunile Deutsche Bank au inregistrat o scadere de 0,8% pana la 112,35 euro, in timp ce actiunile BNP au pierdut 0,6%, pana la 90,96 euro.
In SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a avansat cu 0,3% pe 1 iunie, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a consemnat o crestere de 0,4%. Actiunile companiilor americane s-au aflat in crestere pe fondul rapoartelor guvernamentale ce indica o imbunatatire a perspectivelor economice.
Freenet, un furnizor german de servicii de Internet, a inregistrat o scadere de 1,2% a valorii actiunilor, pana la 57,53 euro.