Primii milionari romani din internet

Autor: Adrian Seceleanu 04.06.2007
Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar, creatorii eJobs, cel mai de succes site de recrutari online, au vandut 30% din companie pentru 4,2 milioane de euro unui fond de investitii american. Tranzactia s-a inchis la finalul saptamanii.
Liviu Dumitrascu (30 de ani) si Daniel Tatar (29 de ani), fondatorii site-ului de recrutare online eJobs.ro, au vandut 30% din companie catre fondul american de investitii Tiger Global Management pentru suma de 4,2 milioane de euro, tranzactia fiind finalizata la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat pentru ZIARUL FINANCIAR surse apropiate afacerii.
Aceasta este cea mai mare tranzactie realizata pe piata locala cu actiunile unei companii care isi desfasoara afacerile pe Internet si una dintre cele mai mari care au fost realizate in ultimul an pe piata locala IT&C.
Fondatorii eJobs au fost asistati de casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii si compania de consultanta Capital Partners, iar fondul american de casa de avocatura Biris Goian. Reprezentantii eJobs.ro nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile. Tranzactia realizata cu Tiger Global Management evalueaza eJobs, cel mai mare site de recrutare online din Romania, la 14 milioane de euro - reprezentand un multiplu de 32 al profitului EBITDA (profitul inainte de impozitare, dobanzi, depreciere si amortizare).
Evaluarea eJobs cu un multiplu de 32 al profitului EBITDA, cel mai mare dintre toate tranzactiile realizate recent pe piata locala IT, tine cont de ritmul de crestere al companiei si al pietei locale de recrutare online si de perspectivele celor doi indicatori in urmatorii ani.
Conform anuarului Top tranzactii, editat anul trecut de Ziarul Financiar, cei mai mari operatori de telefonie mobila si fixa de pe piata locala au fost evaluati avand in vedere un multiplu EBITDA situat intre 8 si 12.
"Cifrele pot parea nebunesti, dar asa este si ritmul de crestere al afacerilor din internet. La evaluarea unui jucator de pe internet se ia in calcul piata de peste cinci ani, nu cifrele din acest moment. Nu m-ar mira o tranzactie de milioane de euro", a comentat pentru ZF reprezentantul unei companii online informatiile privind vanzarea eJobs.
eJobs si-a majorat anul trecut de zece ori cifra de afaceri fata de 2005, la un milion de dolari (0,8 mil. euro), iar pentru acest an compania mizeaza de asemenea pe o triplare a businessului la trei milioane de dolari (2,3 - 2,5 mil. euro).
Liviu Dumitrascu, unul dintre fondatorii companiei, declara anterior pentru ZF ca se asteapta ca si in 2008 afacerile companiei sa creasca puternic, cu un multiplu de 2,5 - 2,8 ori.
Daca estimarile eJobs se vor dovedi corecte, compania ar putea ajunge anul viitor la afaceri de 7,5-8,4 milioane de dolari (aproximativ 5,6 - 6,2 mil. euro).
Reprezentantii companiei nu au furnizat nici in trecut detalii despre marja de profit a companiei, insa conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor pentru anul 2005, in acel an marja de profit net a reprezentat peste 40% din venituri. Nivelul profitabilitatii a reprezentat de asemenea un element important in evaluarea companiei, in special in conditiile in care pachetul de 30% din actiuni a fost cumparat de un fond de investitii, care in general urmareste un exit din companie intr-un termen de trei-cinci ani.
Afacerea eJobs.ro a fost fondata in 1999, cand Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar erau studenti la Cibernetica - ASE. "Cand am vazut prima oara serialul 'Dallas', m-am gandit sa ma fac businessman", declara pentru Business Magazin Liviu Dumitrascu cum a ajuns sa intre in afaceri.
Conform oficialilor companiei, eJobs este in prezent numarul unu pe piata locala de recrutare online, cu un numar de peste un milion de CV-uri active inregistrate pe site. Principalii concurenti ai companiei sunt BestJobs (Neogen) si MyJob (Netbridge). Piata de recrutare online este estimata pentru acest an la 4-5 milioane de euro (5-7 mil. $).