Crestere de 0,5% pentru economiile Frantei si Germaniei

Autor: Alexandru Stefan Matei 16.05.2007
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a avansat in primul trimestru cu 0,5% datorita cheltuielilor mai mari ale companiilor.
Economia Frantei, a treia mare economie europeana, a crescut tot cu 0,5%, sub estimarile analistilor, de 0,7%, scrie Bloomberg.
In trimestrul patru al anului trecut PIB-ul Germaniei a urcat cu 1%. Cresterea economica ar putea fi mai mare in trimestrul doi pe fondul somajului scazut si reducerii impactului majorarii TVA de la 16% la 19% ce a avut loc la inceputul anului.
Increderea in economia germana a atins un nivel record in luna aprilie, iar rata somajului a ajuns la cea mai mica valoare din ultimii sase ani, iar companiile au cheltuit mai mult si au angajat noi oameni pentru a face fata cererii venite din afara tarii.
"Consumul privat redus cauzat de majorarea TVA a avut un impact negativ asupra cresterii economice", indica statisticienii germani. "Avansul a fost condus de investitii. Un alt factor pozitiv a fost evolutia exporturilor nete, dar doar comparativ cu 2006."
Economia Germaniei a crescut anul trecut cu 2,8%. Fata de primul trimestru al anului trecut, cea mai mare economie europeana a avansat cu 3,6%.
Economia Frantei a avut si ea de castigat de pe urma evolutiei bune a celui mai mare partener comercial, Germania. Si in Franta somajul continua trendul descendent. Noul presedinte francez Nicolas Sarkozy vrea sa reduca taxele pentru a atrage investitii mai mari in conditiile in care ritmul de crestere economica al Frantei este sub media europeana pentru al doilea an consecutiv.
Comisia Europeana a majorat saptamana trecuta previziunile cu privire la avansul economiei europene. Zona euro va avea un avans economic estimat la 2,6% in 2007, in timp ce pentru Franta este prevazuta o crestere de 2,4%.
Cheltuielile populatiei au crescut cu 0,3% in primul trimestru fata de trimestrul patru al anului trecut cand au crescut cu 0,2%.
Exporturile Frantei au urcat cu 1,5%, in timp ce importurile au fost cu 0,6% mai mari. Investitiile au fost cu 1,2% mai mari.
Datoria publica a Frantei a totalizat la sfarsitul anului trecut 1.140 de miliarde de euro, adica 63,7% din PIB, in scadere de la recordul de 66,2% din PIB in 2005. Deficitul a scazut anul trecut la 2,5% din PIB, de la 3% in anul precedent. Guvernul francez se asteapta ca deficitul sa scada la 2,4% la finalul acestui an.
Economia celor 13 state din zona euro a avansat cu 0,6% in primul trimestru fata de trimestrul patru al anului trecut, atunci cand a crescut cu 0,9%.
"Cheia acestei cresteri a fost volumul mare de investitii facute de companiile europene", este de parere Howard Archer, economist-sef pe zona europeana la firma Global Insight din Londra.
Cresterea economica din zona euro a depasit-o pe cea a Statelor Unite pentru al patrulea trimestru consecutiv.