Tranzactii cu 3% din Ardaf

Autor: Adrian Cojocar 08.03.2007
Titlurile societatii de asigurare Ardaf Cluj-Napoca au facut ieri obiectul unor tranzactii importante prin care s-au transferat peste 52 mil. de titluri, reprezentand circa 3,2% din capitalul social. Valoarea cumulata a tranzactiilor a fost de 3,1 mil. euro (10,5 mil. lei). Pretul mediu la care pachetele cu actiuni Ardaf s-au transferat miercuri a fost de 0,2 lei/actiune, cu 5% mai ridicat decat nivelul de inchidere din sedinta precedenta.
Tranzactiile de ieri vin dupa ce saptamana trecuta fondul de investitii ceh PPF Investments a achizitionat prin intermediul companiei Sabile Limited un pachet majoritar in cadrul societatii de asigurari. Fondul a platit omului de afaceri Ovidiu Tender 35 mil. euro pe 56% din actiunile Ardaf Cluj in cadrul unei tranzactii speciale la un pret de 1,3 lei/actiune.
De la intrarea la tranzactionare la jumatatea lunii februarie, titlurile Ardaf Cluj s-au aflat in centrul atentiei investitorilor, acestea facand obiectul mai multor tranzactii ridicate, cu pachete importante din capitalul social.
In prima faza, fondul a cumparat prin Sabile Limited 14,6% din companie de la avocatul Daniel Voicu, pentru care a platit 7,65 mil. euro (28 mil. lei).
Ulterior, s-a mai transferat pe piata RASDAQ un pachet de 2,2% din companie.
Conform legislatiei pietei de capital, fondul ceh PPF Investments trebuie sa lanseze, pana la sfarsitul lui aprilie, o oferta de preluare a companiei la un pret de cel putin 0,13 lei/actiune, corespunzator pretului maxim platit de acesta in ultimele 12 luni.
PPF Investments detinea inainte de tranzactiile de ieri aproape 70% din titlurile Ardaf Cluj. Alti actionari importanti ai Ardaf sunt Raiffeisen Zentralbank, cu un pachet de 7,67% din companie, si Clairmont Holding Ltd., cu o participatie de 3,91%.
Actiunile Ardaf Cluj au castigat ieri 4,2% si au fost tranzactionate la inchidere la un pret de 0,2 lei/actiune. Capitalizarea companiei este in acest moment de aproape 96 mil. euro.