Statul vinde intregul pachet de actiuni detinut la Daewoo

Autor: Raluca Curteanu 19.02.2007
Statul va vinde intregul pachet de actiuni detinut la Daewoo Craiova, reprezentand 72,4% din titluri, anuntul preliminar de privatizare urmand sa fie lansat pana cel tarziu in prima saptamana a lunii martie, a afirmat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit vineri la Palatul Victoria, cu reprezentantii conducerii Ford, pe care i-a asigurat ca privatizarea Daewoo Craiova este o prioritate pentru Guvern si ca Executivul doreste ca procesul de privatizare sa fie derulat rapid si transparent. Tariceanu a precizat ca a cerut comisiei de privatizare a Daewoo sa prezinte saptamanal un raport privind evolutia procesului de privatizare.
"Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, prezent la intalnire, a precizat ca anuntul de privatizare preliminar va fi lansat pana cel tarziu in prima saptamana a lunii martie. Com isia de privatizare a decis scoaterea la vanzare a unui pachet reprezentand 72,4% din actiunile societatii (intregul pachet detinut de catre stat), a afirmat ministrul finantelor", conform unui comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.
Compania Automobile Craiova, detinuta de stat, a cumparat actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de Automobile Daewoo Craiova, pentru 60 mil. dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania s-au realizat la sfarsitul lunii august 2006.
In urma tranzactiei, Automobile Craiova si-a majorat participatia la Daewoo Romania la 100%. Statul este actionarul majoritar al Automobile Craiova, cu 72,4% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 22%.
Presedintele AVAS a anuntat in urma cu aproximativ o luna ca General Motors (GM) si Ford - SUA, Tata - India si Chery Automobile (China) sunt interesate de preluarea Daewoo Automobile Romania, dar, potrivit editiei electronice a publicatiei Shanghai Daily, compania chineza nu intentioneaza sa cumpere uzina din Craiova.