Proprietatea umana

Autor: Teodor Baconsky 16.02.2007
Geneva gazduieste, printre altele, sediul OMPI (Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala), care a organizat, recent, cel de-al treilea congres pe tema contrafacerii si a pirateriei.

Observat din afara, orasul de pe lacul Leman nu pare cu mult mai agitat decat Montreux - unde se canta jazz - sau Vevey (unde bogatii Elvetiei romande isi petrec linistiti batranetile). Si totusi, fosta capitala a calvinismului duduie de organizatii internationale (cu 17.000 de functionari), carora li se adauga personalul misiunilor permanente acreditate acolo pe seama statelor membre de ONU. E in joc un buget urias. O cheltuiala care poate alimenta critica multilateralismului. Insa nu ne putem descurca fara o asemenea masinarie. Ea nu e buna doar pentru catringul receptiilor si marcile auto clasic alocate diplomatiei. Adu ce si omenirii, de care se ocupa abstract, oarece beneficii concrete. Se poate face o comparatie cu democratia. Oricate limite ar avea, e mai putin rea decat ceea ce i se opune. N-ai cum sa renunti la ea. Ai doar datoria de a lucra pentru calitatea ei minimala.
Dupa o atare bucla, revin la OMPI. Respectiva organizatie are un merit major: acela de a impinge comunitatea internationala pe calea actiunilor legislative capabile sa amortizeze urmarile revolutiei tehnologice. In cladirea ei neobisnuit de inalta (fata de standardele urbanistice geneveze), o populatie de experti sugereaza noi standarde si exploreaza modalitatile de armonizare a lor la nivel mondial. Explozia internetului, bunaoara, a condus la completa bulversare a practicilor traditionale. Grosul consumatorilor descarca muzica din retea: obiceiul ar fi putut falimenta industria muzicala pe suport fizic. N-a facut-o, pentru ca OMPI a tesut la timp o plasa de protectie...
Nu mai putin actuala este chestiunea contrafacerii si a pirateriei. Sudul copiaza pe scara larga marfurile "iconice" ale Nordului opulent. O face exploatand munca unor minori, pusi sa lucreze anapoda. Falsurile inunda piata, genereaza confuzie, provoaca restructurari si concedieri. Dar ele au patosul formulei de supravietuire. Nu exista inca o definitie acceptata global, intrucat punctele de vedere sunt polarizate. Te duce gandul la suprapunerea dintre "teroristi" si "freedom fighters". Ceea ce pentru unii e agresiune asasina reprezinta, pentru altii, dreptul de a-ti cuceri independenta... Asa si cu piratii. Guvernele vizate - mai ales din Asia - declara ca se opun fenomenului. In realitate, il tolereaza, atunci cand nu-l incurajeaza, pentru ca el ofera solutii economice fara alternativa locala. Se negociaza un compromis. Intre timp, lucrurile degenereaza. De pilda in industria farmaceutica, unde 30% din productia mondiala e falsificata. Si nu e vorba doar despre riscul unora de a folosi pseudoviagra, cumparata pe nu stiu ce site obscur. E vorba despre seringi "de unica folosinta" care - scoase din tipla lor dubioasa si expuse la microscop - dezvaluie, pe varful acului, sangele precedentului utilizator. SIDA pe banda rulanta... Poate ca, daca fabricile de medicamente "autentice" - amplasate in spatiul OECD - ar mai scadea din pret, s-ar ajunge la un echilibru acceptabil. Aici, OMPI are mult de lucru impreuna cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. N-ar fi prea greu pentru responsabilii celor doua entitati sa se intalneasca mai des: sediile lor se afla la o distanta de cateva strazi.