Inflatia a scazut in ianuarie pana la un minim de 4%

Autor: Mihai Bobocea 13.02.2007
Cresterea preturilor de consum a fost de 0,2% in ianuarie, iar inflatia anualizata a fost de numai 4%.

Inflatia anualizata (pe ultimele 12 luni) a pierdut in numai o luna aproape 0,9 puncte procentuale, de la 4,87% in decembrie la 4,01% in ianuarie.
Inflatia a picat sub asteptari in prima luna a anului, reusind sa sparga pragul de suport de 4,2% pe care Banca Nationala il vedea de nedepasit in 2007.
Confom scenariului de dezinflatie al BNR, cresterea preturilor de consum trebuia sa oscileze anul acesta intre 4,2% si 4,8%, iar inflatia de 4%, consemnata dupa prima luna, iese deja din acest calcul.
Pentru anul acesta, Banca Nationala a stabilit o tinta de inflatie de 4% plus sau minus un punct procentual. In 2006, banca centrala a reusit sa-si atinga obiectivul de inflatie de 5% plus sau minus un punct procentual.
In ianuarie, inflatia sub asteptarile pietei a fost posibila datorita ieftinirii cu 0,2% a marfurilor nealimentare si scumpirii cu doar 0,28% a celor alimentare.
In plus, utilitatile, care au presat pe inflatie in ultimii 2 ani, nu s-au mai scumpit in ianuarie. Dimpotriva, gazele naturale au consemnat o ieftinire de aproape 3,5%, dupa ce anul trecut au fost produsul cu cea mai accentuata scumpire, de peste 33%.
Anul acesta, banca centrala spune ca principalul risc pentru continuarea reducerii inflatiei este politica bugetara, care s-ar putea relaxa excesiv, la care se adauga presiunile cresterilor salariale atat in administratie, cat si in sectorul privat.
Banca Nationala a decis la finele saptamanii trecute reducerea dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%, oficialii bancii centrale declarandu-se multumiti de evolutia dezinflatiei.
In 2006, reducerea inflatiei afost ajutata de ieftinirea masiva a produselor agricole, precum si de intarzierea calendarului de aliniere a tarifelor la utilitati.
In 2007, calendarul de scumpire a utilitatilor va fi reluat, iar conditiile agricole, care vor determina pretul legumelor si fructelor, sunt tot mai dificil de estimat.