Povestea traderului care a transformat raportul financiar al Soc Gen intr-un cosmar

Ziarul Financiar 25.01.2008
"Speram sa va prezentam luni un profit record, in schimb trebuie sa anuntam o pierdere incredibila", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al Societe Generale, Daniel Bouton, dupa ce banca a anuntat o frauda record de 4,9 miliarde de euro, provocata de traderul parizian Jerome Kerviel, scrie Bloomberg.

Jerome Kerviel lucra din anul 2000 la Societe Generale, iar in 2006 a devenit trader. In varsta de 31 de ani, Kerviel construise o companie virtuala in interiorul Societe Generale. Timp de un an, al a intocmit o tranzactie fictiva pentru fiecare plasament pe care il facea, incercand astfel sa echilibreze balanta.

"Traderul intocmea doua registre simultan: unul real si unul fictiv", a declarat Bouton, precizand ca motivele lui Kerviel nu sunt cunoscute.

A inceput sa faca greseli dupa ce grupul financiar a suplimentat numarul de angajati din back-office cu 50% la 2.000 de persoane. Dupa aceasta etapa, Kerviel nu a mai reusit sa tina evidenta controalelor.

Un control de rutina de vinerea trecuta a descoperit ca un plasament depasise limitele bancii. Un simplu telefon la cealalata parte a tranzactiei a dezvaluit ca de fapt operatiunea nu exista.

De abia duminica dupa-amiza, reprezentantii Societe Generale au descoperit dimensiunile reale ale fraudei. Presedintele bancii, Daniel Bouton a telefonat autoritatilor busiere sa anunte frauda. Autoritatile au fost de acord sa permita grupului francez sa-si lichideze pozitiile, apoi sa anunte investitorii.

Luni dimineata, insa, bursele asiatice pierdusera deja cateva procente. " Am avut ghinionul caderii din Asia dar in acelasi timp am fost norocosi ca volumele au fost foarte mari si am putut sa sa efectuam tranzactiile fara sa alertam piata", a spus Bouton. "Daca am fi anuntat inainte, toata piata ne-ar fi fost potrivnica iar pierderile ar fi fost de 10 ori mai mari", a precizat el.


Societe General l-a actionat in instanta ieri pe Kerviel, pentru acuzatii de frauda si uz de fals.