Bursele americane, cel mai mare declin din iulie 2002 pana astazi

Ziarul Financiar 20.01.2008
Bursele americane au avut parte de cel mai mare declin din iulie 2002 pana astazi dupa ce scaderea pietei imobiliare, a vanzarilor de retail si a productiei au intarit speculatiile unei viitoare recesiuni a economiei americane, informeaza Bloomberg.

Intel Corp. a condus caderea companiilor IT pentru a patra saptamana consecutiv, dupa ce cel mai mare producator de procesoare din lume a anuntat vanzari sub estimari.

Titlurile Citigroup Inc., cea mai mare banca americane dupa valoarea activelor, au ajuns la cea mai scazuta valoaredin februarie 1999, dupa ce a raportat cea mai mare pierdere din ultimii 196 de ani.


"Mie mi se pare ca deja suntem in recesiune", a declarat Jason Cooper, manager de investitii la 1st Source Investment Advisors.

Indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 5,4 procente in aceasta saptamana, cea mai scazuta valoare din septembrie 2006. Indicele Dow Jones a scazut 4% in aceasta saptamana, ajungand la o cadere pe 2008 de 8,8 procente. Nasdaq Composite a pierdut 4,1%.

Presedintele George W. Bush a propus un pachet de stimulare a economiei in valoare de 150 miliarde dolari, in speranta unei invigorari pe termen scurt a economiei americane.