Stere Farmache este noul presedinte al BVB

Ziarul Financiar 18.12.2007
Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) l-au ales pe directorul general al BVB, Stere Farmache, in functia de presedinte al institutiei.

Pentru postul ramas vacant dupa demisia lui Septimiu Stoica a mai candidat Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania, unul dintre contestatarii actualei conduceri a BVB.

Farmache a fost ales cu 90% din voturile exprimate. Acestea au reprezentat 77% din actiunile cu drept de vot ale Bursei.

Dezbaterile intre actionarii BVB au fost incinse intinzandu-se mai mult de opt ore.

Candidatura lui Cristian Sima, depusa cu o seara inainte de Adunarea Generala, a nscut temerea ca ar avea drept scop o contestare ulterioara in justitie a hotararii de alegere a noului presedinte. Ord inea de zi a Adunarii Generale prevedea doar "desemnarea directorului general in exercitiu drept presedinte". Pana la urma, candidatura lui Sima a fost supusa la vot si a obtinut doar 17% din voturi.

Fostul presedinte al Bursei, Siminel Andrei, a carui candidatura era asteptata de unii dintre brokeri a participat la AGA si a pledat impotriva posibilitatii de cumulare a functiilor de presedinte si director general. Andrei nu a mai asteptat finalul AGA dupa ce propunerea de modificare a statutului care ii permitea lui Farmache sa candideze a fost adoptata.

Septimiu Stoica, pana miercuri presedintele Bursei, si-a anuntat oficial demisia in cadrul Adunarii Generale dupa adoptarea modificarii la statut privind posibilitatea presedintelui de a ocupa si functia de director general. Acesta fusese unul din punctele din programul lui cu care castigase alegerile din februarie 2006.