BCE a injectat inca 50 mld. euro in pietele financiare

Autor: Liviu Florea 30.11.2007
Banca Centrala Europeana a pompat la mijlocul saptamanii o suma aditionala de 50 de miliarde de euro in pietele financiare, dar a facut prea putin pentru a calma temerile existente, din moment ce rata dobanzii interbancare a ramas ridicata, scrie The Telegraph.
Suma cu care BCE a imprumutat bancile nu depaseste nici macar jumatate din creditul cerut de institutiile financiare.
Bancile au contractat credite cu o dobanda medie de 4,65%, in conditiile in care dobanda de referinta a BCE este de 4%. In ciuda acestei miscari, ratele de creditare interbancare din zona euro au avansat pentru a 11-a zi consecutiva, ajungand la 4,75%.
Bancile vor sa contracteze imprumuturi inainte de perioada Anului Nou, pentru a nu-si periclita rezultatele financiare anuale si pentru a nu suferi alte socuri. Pan a in prezent, bancile au raportat pierderi de circa 34 de miliarde de euro din cauza crizei creditelor ipotecare subprime.
La sfarsitul saptamanii trecute, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a asigurat bancile comerciale ca se pot baza pe ajutorul institutiei pe care o conduce si a anuntat ca va continua infuziile de capital pe piata chiar si la inceputul lui 2008, in cazul in care va fi nevoie.